23.01.2017.

Do 1. februara nova info-tabla na kući Mileve Marić Ajnštajn umesto ukradene spomen-ploče


Na kuću Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj 20, do 1. februara trebalo bi da bude postavljena info-tabla umesto ukradene spomen-ploče
koja je u više navrata bila meta vandala, zbog čega je taj objekat, značajan za kulturnu istoriju Novog Sada, dugo godina bez bilo kakve oznake. Ploču od kaljenog stakla s osnovnim podacima, po rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada mr Siniše Jokića, trebalo bi na Dan grada da otkriju gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i prvi čovek Ulma.

– Poznato je da je niz istorijskih ličnosti boravio u toj kući, počev od vlasnika, oca Mileve Marić, šajkaškog oficira Miloša, Milevinog supruga Alberta Ajnštajna, do nje same – kaže Siniša Jokić. – To je objekat od izuzetnog značaja za grad Novi Sad. Zavod za zaštitu spomenika iz dva ili više razloga opredeljuje se da neke objekte stavi pod zaštitu. Objekat može biti od istorijskog značaja jer se u njemu desio neki istorijski događaj, može imati arhitektonsku kulturno-istorijsku vrednost ili su u njemu živele značajne ličnosti, što je ovde slučaj. S druge strane, kuća Mileve Marić je arhitektonski veoma bitna. Potiče iz 1907. godine, poseduje ajnfort kapiju, stilizovanu fasadu s 12 prozora i, kao takva, predstavlja atuntičnu prizemnu raskošnu kuću građanskog sloja.

Ponovno stavljanje info-table biće prvi potez Zavoda za zaštitu spomenika kada je reč o tom spomeniku kulture, kojem je više nego potrebna obnova. Po Jokićevim rečima, u planu je, kada prođe skupštinsku proceduru i dobije sve potrebne uslove, sanacija kompletne fasade, nakon čega bi trebalo na nju staviti i trajniju ploču od bronze ili mermera.

– Ideja je da se ispred kuće postavi stojeća info-tabla na engleskom, srpskom i nemačkom jeziku s daleko više podataka o njoj i poznatom paru naučnika – napominje Jokić. – Pri tom će se povesti računa i o tome da se do informacija može doći i upotrebom modernih tehnologija. Naposletku, u narednoj fazi, o čemu treba da započenemo pregovore, predviđa se otvaranje spomen-sobe, odnosno muzejskog depandansa o tom paru.


Spomenik kulture od 2005.

Porodična kuća Mileve Marić Ajnštajn stavljena je pod zaštitu 2005. godine. Tri decenije pre toga, povodom stogodišnjice Milevinog rođenja, 19. decembra 1975. godine postavljena je spomen-ploča na kojoj je pisalo: „U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, i njegov naučni saradnik i supruga Mileva. Ovo spomen-obeležje postvlja se povodom 100-godišnjice rođenja Mileve Marić Ajnštajn i 30 godina Narodne tehnike”.

izvor: dnevnik.rs, agencije

Ove ili naredne godine biće obnovljena kuća Mileve Marić i Alberta Ajnštajna