26.01.2017.

Besplatni pregledi za male sportiste


Spekulacije o ukidanju jedinog odeljenja sportske medicine Doma zdravlja „Novi Sad”, koje su se pojavile u poslednje vreme, neosnovane su
prenosi Dnevnik.

Po rečima načelnice Službe specijalističko-konsultativne delatnosti dr Olgice Jukić Neatnice, to odeljenje, u kojem rade četiri lekara specijalista sportske medicine, ne ukida se, niti je ikada bilo u planu njegovo ukidanje.

– Naprotiv, u našoj ustanovi su obezbeđeni najbolji uslovi za rad što se tiče prostora i opreme za to odeljenje, upravo imajući u vidu značaj bavljenja sportom u prevenciji bolesti i podsticanju zdravih stilova života – rekla je za Dnevnik dr Olgica Jukić Neatnica. – Najnovijim pravilnikom definisane su usluge iz oblasti sportske medicine za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđuje novac.

To je veoma dobra vest, kako kaže naša sagovornica, za decu sportiste od šest do 14 godina, kao i za njihove roditelje. Početkom godine sve filijale RFZO-a su obaveštene o tome da je poslednjeg dana decembra 2016. godine na snagu stupio novi Pravilnik o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja s davaocima zdravstvenih usluga.

– U skladu s tim pravilnikom, utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti dece od šest do 14 godina za bavljenje sportskim aktivnostima, kao i posebnih zdravstvenih sposobnosti je besplatno – navodi sagovornica Dnevnika. – Osim toga, obavljaće se i kontrolni pregledi za utvrđivanje opšte, odnosno posebne zdravstvene sposobnosti dece od šest do 14 godina za bavljenje sportom. Za te usluge RFZO obezbeđuje novac i one su besplatne za korisnike, a primena tog pravilnika je obavezujuća za celu Srbiju.

Po načelnicinim rečima, građani i sportisti koji se povrede tokom sportskih aktivnosti treba da se jave izabranom lekaru opšte prakse. U zavisnosti od kompleksnosti povrede, lekar će ih dalje upućivati na potrebne preglede i lečenja.

izvor: dnevnik.rs, foto: tiverylucky/freedigitalphotos.net