17.01.2017.

Bečej, Sremski Karlovci, Beočin... dobijaju pristaništa


Srbija nastavlja da ulaže u razvoj rečne infrastrukture da bi se povećala zarada i od stranih turista, ali i od razvoja privrede

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja na međunarodnom putničkom pristaništu u Sremskim Kralovcima.

To pristanište imaće šest ari i 38 kvadratnih metara. Na istoj sednici, Vlada Srbije donela je i Uredbu o utvrđivanju lučkog područja luke u Apatinu i odlučila da ona bude ukupne površine 34 hektara, 99 ari i 15 kvadratnih metara, uz dodatak da je sastavni deo tog lučkog područja i sidrište luke.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović najavio je za Dnevnik da će tokom ove godine u Srbiji biti proglašeno 16 novih putničkih pristaništa, i to deset na Dunavu, dva na Savi i četiri na Tisi.

– Osim postojeća tri pristaništa koja su u funkciji u Beogradu, Novom Sadu i Donjem Milanovcu, Strategijom razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji predviđen je razvoj još 16 novih putničkih pristaništa – rekao je Perović. – Stvorili smo uslove za razvoj putničkog saobraćaja u Srbiji i kao rezultat toga proglašena su pristaništa u Sremskim Karlovcima, Zemunu, Kladovu i Smederevu. Kada govorimo o Vojvodini, inicirani su postupci za lokacije u Beočinu, Kanjiži i Bečeju. Očekujemo da se do kraja ove godine proglasi većina putničkih pristaništa u Srbiji i raspišu javni pozivi za operatere.

Lučka infrastruktura, dodaje Perović, može doprineti novim investicijama i ukupnom privrednom razvoju jer je razvoj luka od izuzetnog značaja za podsticaj privrede.

Govoreći o teretnom saobraćaju, on je podsetio na to da je prošle godine u lukama u Srbiji pretovareno oko devet miliona tona robe i izneo procenu da će taj broj ove godine biti veći od deset miliona tona. Takav skok, naglašava Perović, govori u prilog privrednom rastu u našoj zemlji i investicijama u lučku infrastrukturu.


Turizam i privreda

– Ne postoji jeftiniji i ekološki prihvatljiviji način da se naša roba plasira od rečnog transporta. Sem toga, kada bude izgrađena potrebna infrastruktura – a podsetiću na to da je Ministrstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle godine uložilo oko milion evra u razvoj šest putničkih pristaništa – bićemo u prilici da povežemo sve tačke, odnosno pristaništa na severu Srbije. Na taj način učinićemo turističku ponudu Srbije znatno atraktivnijom, a tu pre svega mislim na povezivanje rečnog i vinskog turizma u Vojvodini – kaže Perović.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo