28.01.2017.

75% učenika računare koristi za igranje, a ne za učenje - u Evropi nedostaje pola miliona IT inženjera


U Srbiji tri četvrtine učenika ne koristi računare za učenje, već za igranje, rekla je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković

Ona je na okruglom stolu o stanju u informaciono-komunikacionim tehnologijama istakla da Nacionalni prosvetni savet priprema uslove da se infomatika kao predmet uvede u osnovne škole.

"Informatika nije uvedena u osnovne škole prošle godine jer škole nisu bile opremljene. Nadamo se da će od septembra ove godine to biti novi predmet jer su mnoge kompanije ponudile polovne računare na poklon, a lokalne samouprave su prihvatile obavezu njihovog održavanja", rekla je Marković.

Obuka nastavnika bi se, dodala je, obavljala preko platformi za edukaciju na daljinu.

Po rečima Milana Dobrijevića iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, započelo je umrežavanje škola, a drugi prioritet tog ministarstva će biti obezbedjenje kvalitetnijih veza i uvodjenje širokopojasnog interneta.

Sve gimnazije u Srbiji će, kako je rekao, uskoro imati optičke kablovske veze, a o poboljšanju interneta će brinuti operateri jer država nema para za direktno ulaganje.

Dodao je da očekuje da će za godinu i po uvesti biti uvedeno elektronsko poslovanje i da za mnoge usluge gradjani i privrednici više neće morati da to čine odlaskom u nadležnu instituciju.

Po rečima Stefana Badže iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Srbiji nedostaje 10.000 stručnjaka iz informatičkih tehnologija.

Zbog toga je, kako je rekao, poslat zahtev kompanijama da se izjasne kakvi su im stručnjaci potrebni da bi ih to ministarstvo, kroz neformalnu obuku, pripremilo za te potrebe.

Plan Ministarstva je da godišnje obuči 1.000 stručnjaka, a u prvom kvartalu ove godine treba da počne obuka prvih 100 koji će posle testa biti odabrani za kurs za rad u IT industriji.

U prvom kvartalu 2017. treba da započne pilot-projekat u okviru koga bi trebalo da bude obučeno 100 polaznika. Cilj programa je zapošljavanje polaznika u IT-ju. Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobija vaučer koji izdaje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, sa kojim upisuje željeni kurs.

Da bi Srbija bila na dobrom putu digitalne transformacije i priključenja EU, prema oceni Milovana Matijevića iz kompanije Mineco Computers, potrebno je da se u tu industriju godišnje ulaganje sa 400 miliona evra podigne na milijardu, odnosno sa 60 evra po glavi stanovnika na 150 evra.

"Uz povećane investicije, neophodno je u kratkom roku obezbediti još 10.000 stručnjaka", rekao je Marković.

I Evropi, prema njegovim rečima, nedostaje u ovom trenutku pola miliona IT inženjera, pa će se iz Srbije "odvijati prikrivreni odliv mozgova iz IT sektora".

"Narednih godina informatičke firme će otimati stručnjake iz programerskih firmi koje su orjentisane na izvoz, ali nemaju većih šansi", rekao je Marković.

Dodao je da Srbija izvozi pametnu radnu sangu, a uvozi skupe programe.

"Srbija je na tehnološkoj mapi Evrope, zajedno sa bivšim republikama, Rumunijom, Bugarskom i Albanijom na samom početku koordinatnog sistema, što znači da je tehnološki veoma zaostala", rekao je Marković.

izvor: Beta, foto: BrianHolm/freedigitalphotos.net