13.12.2016.

Značajna oštećenja na spomeniku prirode kopriviću u centru grada - Evropski biro ispituje


Na spomeniku prirode – kopriviću u centru grada, o kojem brine Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo”, već duže su primetna značajna oštećenja
te je radi utvrđivanja stepena oštećenja stabla i procene njegove stabilnosti angažovana firma „Bodo Ziger”.

– Gradska uprava za zaštitu životne sredine finansira izradu tog elaborata, a firma „Bodo Ziger” sprovodi ispitivanja postojećeg stanja i statike stabla u cilju utvrđivanja i predviđanja mera sanacije koje se mogu primeniti – rekla je Svetlana Kuzmanov iz „Gradskog zelenila”. – U našoj zemlji niko ne raspolaže mernim instrumentima i opremom koja je potrebna da bi se utvrdilo stanje, a ta firma je jedan od evropski sertifikovanih biroa.

Po njenim rečima, činjenica je da su oštećenja uznapredovala poslednju godinu, a šupljina na stablu izuzetno je primetna. Iz firme „Bodo Ziger” kažu da je u najvećoj meri uzrok oštećenja starost, ali i činjenica da se stablo nalazi u gradskoj sredini, što pojačava stres. Promene su, kako kažu, i sastavni deo prirodnog procesa razvoja drveta. S obzirom na lokaciju koprivića, prvo i osnovno je misliti na bezbednost građana, i to je još jedan razlog da se angažuju ljudi koji će uraditi najdetaljniju moguću analizu.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo