15.12.2016.

Zakon o stanovanju: Za upravnika zgrade mesečno oko 300 dinara


Skupština stanara će u svakom trenutku moći da prekine ugovorni odnos sa profesionalnim upravnikom

U skupštinskoj raspravi o više zakonskih predloga najviše je bilo reči o Predlogu zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Cilj zakona je, prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pristojno održavanje zgrada prvenstveno zbog bezbednosti.

Mihajlovićeva je rekla da će stanari među sobom moći da izaberu upravnika, a da u slučaju da se odluče za profesionalnog upravnika zgrada, on će biti dužan da skupštini stanara podnosi izveštaj.

Prema njenim rečima, skupština stanara će u svakom trenutku moći da prekine ugovorni odnos sa profesionalnim upravnikom ako je nezadovoljna njegovim radom, kao i da će sve odluke donositi stanari.

Odgovarajući na primedbe poslanika opozicije, Mihajlovićeva je u skupštinskoj raspravi o tom predlogu zakona rekla da će skupština stanara, koja se odluči za licenciranog profesionalnog upravnika, sklopiti sa njim ugovor i dogovoriti mesečnu cenu za taj posao.

“Procene su da je taj iznos između 200 i 350 dinara. Može da bude i manji”, rekla je Mihajlovićeva i rekla da se održavanje zgrada i do sada plaćalo.

U slučaju da nema dogovora o upravniku, prinudnog upravnika bira lokalna samouprava u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koja je dužna da organizuje obuku za prinudenog upravnika, nakon koje će polagati ispit i dobiti licencu.

Opozicija, između ostalog, smatra da se predloženim rešenjima zadire u privatnost, da će uvođenje profesionalnih upravnika omogućiti partijsko zapošljavanje, da se uvode "privatni izvršitelji", te da će građani dobiti nove troškove.

izvor: Tanjug, foto: instagram.com/nsinfo