01.12.2016.

Zajednički projekti Srbije i Mađarske: Podrška malim i srednjim preduzećima, klasterima i inkubatorima


Čak 96% odsto preduzeća na teritoriji Vojvodine čine mikro i mala preduzeća

Rezultat konferencije "Podrška malim i srednjim preduzećima, klasterima i inkubatorima" održane u Skupštini Vojvodine biće zajediniči projekat Asocijacija klastera iz Mađarske i Srbije.

Uz konkretizaciju tog budućeg IPA projekta, predstavljena su iskustva Mađarske, ali i najavljeni programi i podsticaji koje sektoru malih i srednjih preduzeća nudi republika i pokrajina.

Zajednički IPA projekat biće namenjen podizanju kapaciteta domaćih klastera i prilika da se razmene iskustva koja u tom vidu organizovanja ima Mađarska.

"Imamo nekoliko desetina klastera u Vojvodini, međutim što se tiče njihove efikasnosti, što se tiče njihovog funkcionisanja broj onih koji su uspešni je realativno mali. Iz tog razloga je značajno preuzimanje iskustava i korišćenje tog iskustva za krupniji napredak, jer organizovanje u klastere povećava svih onih firmi koji su članovi klastera", ocenio je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine

"Trenutno radimo sa srpskom asocijacijom klastera i njenim regionalnim predstavništvima kako bi postavili projekat koji će, ja se nadam, biti pre svega obuka srpskim klasterima u svemu što im sada nedostaje - od toga da prepoznaju svoje slabosti, do toga da im omogućimo da više participiraju u okrviru Evropskih i prekograničnih programa sa Mađarskom, pre svega u oblasti inovacija i saradnje", kazao je Gal Kermendi, predstavnik delegacije Mađarske.

Čak 96% odsto preduzeća na teritoriji Vojvodine čine mikro i mala preduzeća, u njima radi oko 37 odsto zaposlenih, ali je učešće u bruto dodatoj vrednosti svega 27 procenata. I upravo to pokazuje koliko sektor malih može biti veliki potencijal razvoja, posebno ukoliko je organizvaon u klastere , ocenio je pokrajinski sekretar za privredu Ivan Đoković.

"U budžetu pokrajinskog sekretarijata smo, iako su naša sredstva oskudna i iako će on biti manji u odnosu na prethodnu godinu, izdvojili veća sredstva za klastere i ikubatore, baš zbog značaja koji prepoznajemo kod njih i ta sredstva će oko 20 procenata biti veća u odnosu na prethodnu godinu", istakao je Đoković.

On je ponovio i da će naredne godine biti formirana Razvojna agencija Vojvodine. A kada je reč o podsticajima iz Razvojne agencije Srbije, direktor Željko Sertić kaže da je zadovolja ostvarenim rezultatima.

"Najveći rezultat godine preduzetništva je 17 hiljada preduezaća koja predstavlja, po prvi put se u našoj zemlji pojavljuje pozitivna razlika", napomenuo je Željko Sertić.

On je podsetio da je u godini preduzetništva odobreno 16 milijardi dinara, a da je oko dva miliona evra bilo namanjeno podršci različtim vidovima organizaovanja od klastera do asocijacija i komora.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo