20.12.2016.

Za 5 godina izvoz IT sektora 1,5 milijardi evra godišnje


Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća neto izvoz IT sektora sa sadašnjih 400 miliona na 1,5 milijardi evra
godišnje, predviđa se nacionalnim Akcionim planom za IT, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji do kraja godine.

Akcioni plan, koji je sačinio ministarski savet za IT, na čijem je čelu Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, biće jedan od tri prioritetna projekta Vlade u narednih pet godina, piše Blic.

Ovim dokumentom se planira podizanje kapaciteta u IT industriji i kreiranje IT kadrova koji nedostaju.

Kako se procenjuje, na tržištu se trenutno pojavljuje oko 1.500 kvalifikovanih IT stručnjaka, a potrebno je da se taj broj poveća najmanje pet puta na preko 7.000 IT radnika godišnje, kako bismo dostigli izvozne ciljeve.

"...Uskoro treba da počne izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, počela je izgradnja NT parka i dodatnog prostora za Tehnički fakultet u Novom Sadu, a razmatra se i konačna realizacija plana o kome se pričalo mnogo godina unazad - sređivanje Instituta 'Lola' za Elektrotehnički fakultet u Beogradu", navodi list pozivajući se na neimenovani izvor u vladi.

Akcionim planom predviđene su novine i kada je reč o neformalnom obrazovanju. Radiće se zajedno sa IT klasterima, organizacijama kao što je "StartIT", kompanijama i univerzitetima da se uvede vaučerski sistem za prekvalifikaciju.

"Mladi ljudi će na ovaj način moći da steknu osnovna IT znanja, koja će biti dovoljna za početak karijere a to može biti osnov i za dugoročne prekvalifikacije".

Jedan od predloga u Akcionom planu je da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak profesora i predavača, a predviđa se i ulaganje u edukaciju državnih službi, pre svega Poreske uprave, Agencije za privredne registre i drugih, kako bi razumele specifičnosti IT startap industrije.

"Generalni cilj je ubrzanje rasta IT sektora, kreiranje nedostajućih kadrova i povećanje izvoza Srbije i, svakako, zadržavanje IT stručnjaka u Srbiji, jer je procena da zajedno sa inostranom industrijom oni mogu značajno da doprinesu povećanju konkurentnosti naše zemlje i ubrzanju ekonomskog rasta".

Da bi se to postiglo, radiće se i na razvijanju finansijskog tržišta kako bi se startap i inovativnim firmama i investicionim fondovima obezbedili izvori finansiranja adekvatni za tu industriju i koji prepoznaju sve njene specifičnosti, piše Blic.

izvor: Tanjug, Blic, agencije, foto: Gualberto107/freedigitalphotos.net