24.12.2016.

Vojsci veće plate za 5%


Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da je Vlada Srbije donela odluku o uvećanju osnovice za zarade zaposlenih u tom sektoru za pet odsto

Prema njegovim rečima, decembarska plata koja će biti isplaćena u januaru biće veća za pet odsto, a zbog tog povećanja, u budžetu za 2017. godinu predviđeno je 1,4 milijardi dinara više u odnosu na ovu godinu.

Povodom najave novog protesta Vojnog sindikata, koji traži povećanje osnovice za obračun zarada koja neće biti niža od 26.100 dinara, koliko je iznosila pre dve godine, Đorđević je poručio da je on uvek otvoren za razgovor, ali da za to nema dodatnih 8,5 milijardi dinara u budžetu.

On je takođe rekao da nema saznanja o kontramitingu, koji su prema navodima Vojnog sindikata najavili pojedini vojni sindikati.

“Mogao bih da budem najbolji ministar na svetu, da kažem kako oni to zaslužuju, kako treba da imaju, ali ne mogu, jer ja nemam odakle da dam 8,5 milijardi”, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio budžet tog ministarstva za 2017. godinu.

Đorđević kaže i da ne bi bilo pravedno prema drugim ministarstvima, odnosno zaposlenima u drugim sektorima, ukoliko bi se pristalo na zahtev Vojnog sindikata.

“I kada bismo svi zajedno našli neki modus za 8,5 milijardi, je l' bi to bilo pravedno prema ministarstvu pravde i ministarstvu zdravlja, ljudima u drugim ministarstvima. Kao član vlade želim da napravim dugooročna rešenja”, istakao je ministar.

Đorđević je podsetio da je postojao jedan predlog u parlamentu da se sa određenog razdela u budžeta skine deo sredstava, ali da onda “ne bi bilo služenja vojnog roka, uniforme, goriva, ali i to bi bilo samo četiri milijardi…”

“Nikad nisam dobio odgovor odakle, gde postoji taj neki višak. Mislim da možemo sve da rešimo ako znamo šta imamo, pa u okviru tog kolača da raspoređujemo”, rekao je ministar, dodajući da je pravo mesto za rešavanje problema njegova kancelarija, ali i da svako ima pravo da protestuje van radnog vremena.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Đorđević je rekao da on iznosi 56,9 milijardi dinara, da ima socijalnu primesu, kao i da sadrži i razvojnu komponentu. Prema njegovim rečima, na personalne rashode odlazi 60 odsto budžeta, na operativne troškove oko 30 odsto, a na investicije 8,6 odsto.

Đorđević je ukazao da novinu predstavlja uvođenje “kontrolinga” finansija, što jedino postoji samo u okviru NATO-a.

izvor: Tanjug, foto: novisadinfo.info