11.12.2016.

Ukida se taksa za uvoz mleka


Uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište

Vlada Srbije najverovatnije će ukinuti prelevmane za uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine, a ta odluka trebalo bi da se donese u narednih desetak dana.

Ta odluka je uslovljena pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da je takav stav stavio srpsku vlast na velike muke, pa je gotovo izvesno da će od Nove godine uvozne takse na mleko od 10 do 20 dinara po litru i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara, koje su uvedene juna 2015. godine, biti ukinute.

"Ministar Branislav Nedimović ovih dana intenzivno razgovara sa mlekarima, kojima je predočio da za Brisel ne postoji više osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizovalo. Naime, ova mera je uvedena kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Pošto cene sada rastu, EU ne želi više da toleriše Srbiji ove pogodnosti. Treba da se zna da ako se opet pojavi kriza, Vlada će ponovo intervenisati zaštitnim merama", kaže naš izvor.

Proizvođači mleka ne strahuju.

"Sada kada se cene mleka na evropskom tržištu stabilizuju, logično je da prelevmani budu ukinuti, te da se težište prebaci na uvođenje mera koje bi obezbedile veću konkurentnost srpskih farmera, kao što su početak rada Nacionalne laboratorije i davanje premija po osnovu kvaliteta mleka. Mislim da je bilo najbitnije da imamo prelevmane u zadnjih godinu i po dana, a da od prvog januara prelevmani nisu neophodni", kaže direktor "Imleka" Ilija Šetka.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić smatra da prelevmani treba da ostanu bar još šest meseci.

"Ako se ukinu, domaća proizvodnja biće ugrožena i uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište. Evropski seljak ima sve vidove subvencionisanja koji služe za popravku konkurentnosti koje mi ne možemo da pratimo", kaže Vasić.

izvor: blic.rs, agencije, foto: blackzheep/freedigitalphotos.net