17.12.2016.

U centru 120 godina - Koprivić oštećen, traži se rešenje


Na 15 metara visokom stablu koprivića koje krasi centar grada, a koje je spomenik prirode, već duže vreme primetna su oštećenja

Ovo stablo ostatak je nekadašnjeg drvoreda koprivića, koji se protezao duž ulice Ilije Ognjanović i na tom mestu ponosno stoji već 120 godina.

"Stablo pripada prvoj kategoriji zaštite, znači da je od izuzetne vrednosti: Od šest stabala na području Novog Sada to je najznačajnije stablo. Prečnik debla je oko pet metara, inače pre 20 godina u prvom merenju bilo je oko 3,5 metra", kaže Zoran Plemić izPokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Gradsko zelenilo u saradnji sa firmom Bodo Ziger radi na proceni stepena oštećenja kako bi preduzeli mere i zaštitili stablo, ali i prolaznike koji vole da naprave predah ispod njegove velike krošnje.

"Tokom prošle zime su očena značajna oštećenja na deblu. Svako stablo koje se nalazi u urbanoj sredini, je u nepovoljnijim uslovima u odnosu na stablo koje se nalazi u nekom svom prirodnom okruženju, u šumi", kaže za RTV Svetlana Kuzmanov iz Gradskog zelenila.

Kako vizuelne metode procene debla nisu bile dovoljne, detaljna analiza drvne mase će se znati do kraja meseca, kada će se sprovesti i dalje mere sanacije. Stablo koprivića je ranijih godina učvršćeno metalnim šipkama, kako ne bi došlo do cepanja grana ili debla, a svi se nadaju da će ova mala oaza još dugo krasiti mesto sastanka mnogih sugrađana.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo