16.12.2016.

Treba nešto preduzeti - Novi Sad u drugoj zoni zagađenosti vazduha


Novi Sad je prema poslednjem monitoringu kvaliteta vazduha Republičke agencije za zaštitu životne sredine prešao iz prve u drugu zonu zagađenosti vazduha

"Druga klasa znači da postoji prekoračenje koje nije prešlo takozvane tolerantne vrednosti. Ti podaci pokazuju da treba nešto preduzeti", kaže dr Sanja Bijelović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Mere unapređenja kvaliteta vazduha u Novom Sadu preduzela je Gradska uprava za zaštitu životne sredine, koja privodi kraju rad na Planu kvaliteta vazduha.

Prednost Novog Sada u odnosu na gradove koji su u kotlinama je što je on u ravnici i što ima dobru ružu vetrova. No, svi ti povoljni parametri ne sprečavaju sve veći broj akutnih i hroničnih obolevanja disajnih organa kod dece i odraslih.

Automobili jesu najčešći i najveći zagađivači vazduha u Novom Sadu. Prema poslednjem republičkom popisu stanovništva u Novom Sadu živi oko 350.000 ljudi, od toga se predpostavlja da svaki drugi vozi automobil. Te se preporučuje da ukoliko ne morate da idete automobilom, pođete peške ili biciklom kako biste zaštitili životnu sredinu.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo