28.12.2016.

Stručnjaci zaključili - Ne postoji "normalno" trajanje seksualno odnosa


Da li vaš seksualni odnos traje kratko? Dugo? Normalno?
I šta je uopšte normalno trajanje seksualnog odnosa? Evo odgovora.

"Seks je mnogo više od stavljanja penisa u vaginu i ejakulacije, ali to 'mnogo više' je teško definisati - ljubljenje, dodiri, skidanje? Da bismo pojednostavili, u ovom slučaju ćemo se fokusirati na vreme ejakulacije", kaže psiholog dr Brendan Zič, koji je istraživao trajanje penetrativnog seksa među heteroseksualnima parovima.

Zič je merio vreme od penetracije do ejakulacije tako što je pratio podatke o trajanju seksualnog odnosa 500 parova širom sveta u periodu od četiri nedelje. Učesnici su imali štoperice i pritiskali su "start" na početku penetracije, a "stop" prilikom ejakulacije.

Rezultati su pokazali da je prosečno vreme svakog para, svaki put kada su imali seks, bilo između 33 sekunde do 44 minuta. Gledajući ukupno sve parove, prosečno vreme je bilo 5,4 minuta.

Interesantno je da korišćenje kondoma ili obrezanost muškarca nisu uticali na trajanje odnosa.

Takođe, kaže Zič, ni zemlja iz koje dolaze parovi nije imala uticaj na trajanje seksa, osim kada je reč o Turcima - njihov seksualni odnos je u proseku trajao kraće 3,7 minuta u odnosu na parove iz drugih država. Logično, na trajanje je uticala starost parova - kod starijih seks traje kraće.

Ipak, šta znači to prosečno trajanje seksualnog odnosa, kako da znamo da li je "dobro" ili nije?

Prema ranijim studijama, odnos je previše kratak ako traje kraće od dva minuta, "uobičajeno" je da traje od tri do sedam minuta, a "poželjno" je da traje između sedam i 13 minuta. Previše "dug" seks opisan je kao odnos koji traje od 10 do 30 minuta.

Ako vam sve ove brojke deluju zbrkano, ne brinite. Nakon čitavog ovog istraživanja stručnjaci su zaključili da ne postoji "normalno" trajanje seksualno odnosa. Uostalom, zadovoljstvo nema broj.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: tiverylucky/freedigitalphotos.net