14.12.2016.

Sprečavanja uvoza proizvoda lošeg kvaliteta - Svakodnevne kontrole kvaliteta mesa


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da Uprava za veterinu pri ministarstvu svakodnevno kontroliše meso
i mesne preradjivane u cilju zaštite gradjana i sprečavanja uvoza proizvoda lošeg kvaliteta.

On je tokom skupštinske rasprave o Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju rekao i da se to radi u saradnji s drugim nadležnim organima.

Nedimović je, odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke Miroslavu Mirčiću o kvaliteta mesa i ostalih proizvoda koji se uvoze rekao i da je namera resornog ministarstva da  promet i trgovina hrane budu potpuno bezbedni za gradjane.

Mirčić je rekao i da se izmene i dopune zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju zasnivaju na očekivanju da će sredstva iz IPARD fondova biti odobrena Srbiji, i da je nejasno pod kojim se uslovima odobravaju.

"Nejasno je pod kojim uslovima će biti odobravana  i da li će domaćim poljoprivreddnicima trebati bankarske garancije ili hipoteka", pitao je Mirčić na šta je Nedimović odgovorio da se radi o bespovratnim sredstvima za čije korišćenje nije potrebno "nikakvo obezbedjenje".

Tokom skupštinske rasprave Nedimović je ukazao i da je namera ministarstva da se iz Srbije više ne izvoze jeftine sirovine već kvalitetni gotovi proizvodi.

"Ne želimo da budemo prostor s koga će se prooizvoditi a potom distribuirati jeftini proizvodi", rekao je  on, najavivši niz aktivnosti u razvoju preradjivačkih kapaciteta.

Prema njegovim rečima, u prethodnih 150 dana kroz Ministarstvo poljoprivrede prošlo je 27 različitih investitora od kojih je njih 24 već počelo da deluje.

izvor: Beta, foto: ilustracija

Povećane mere bezbednosti: Na graničnim prelazima nije se pojavilo meso iz 1982.