23.12.2016.

Revolucija, ludost ili budućnost - otvara se kilometar puta prekrivenog solarnim panelima


U Francuskoj se otvara kilometar puta prekrivenog solarnim panelima koji je finansiran s pet miliona evra državne donacije

Ovaj poduhvat nije naišao na zdušnu podršku analitičara i pobornika obnovljivih izvora koji dovode u pitanje održivost projekta i ukazuju da su standardni nakrivljeni paneli znatno jeftiniji i proizvode više struje.

Kilometar solarnog puta otvara ministarka životne sredine Segolena Roajal, koja ovaj poduhvat predstavlja kao primer energetske tranzicije, a oprema se proizvodi u mestu gde se put i nalazi, u maloj zajednici u Normandiji, Turuvr-o-Perš, koja ima 3.400 stanovnika.

Iako je u svetu bilo pokušaja da se postave paneli na puteve kako bi se energija dobila bez narušavanja prirode i pejzaža, nije bilo projekata ovolikih razmera - kako prenosi francuski Mond postavljeno je 2.800 metara kvadratnih panelnih ploča.

Silicijumski listići za generisanje struje prekriveni su zaštitnom smolom koja, prema rečima partnera u Vatveju, omogućava da po ovom solarnom putu idu svi tipovi vozila, čak i teški kamioni, a da se put ne ošteti. Pored toga, smola omogućava i dobro prijanjanje guma na putu.

Inicijalno je najavljeno da bi kilometar ovog solarnog puta mogao da snabdeva energijom 5.000 domaćinstava, ali ekološki sajt Reporter prenosi da je ustvari realno da se snabdeva samo 50 njih, a različitih informacija bilo je i u pogledu količine struje tako da je, kako prenosi Mond, prvo iz Ministarstva ekologije najavljena proizvodnja 17.963 kilovat časa dnevno, a onda je ovaj podatak ispravljen na 20 puta manju količinu od 790 kilovat časova.

izvor: Beta, agencije, foto: youtube.com