25.12.2016.

Razmišlja se o manjim porezima i doprinosima


Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović izjavio je da se o smanjenju poreza i doprinosa na plate razmišlja u tom ministarstvu
ali da će ta mera biti primenjena tek kada prihodi u državnoj kasi to omoguće."Ovogodišnji suficit u budžetu je uglavnom posledica povećanih poreskih prihoda, a manjim delom realnog rasta privreda. Taj novac je iskorišćen za povećanje plata i penzija, tako da nije bilo moguće u ovom trenutku smanjiti poreze", rekao je on na konferenciji "Izlaz iz sive ekomomije".

Mijailović je istakao da ukoliko naredne godine bude ostvaren veći prihod u budžetu moći će da se razgovara o smanjenju poreza, ali samo na niže plate.

"Neće biti linearnog smanjenjenja poreza. To smanjenje se neće nadoknadjivati na drugoj strani povećanjem PDV, već će ići na teret ostvarenih većih prihoda u budžetu", rekao je on.

Pomoćnica ministra za rad Ljiljana Džuver istakla je da je to ministarstavo kroz dve mere subvencija za samozapošljavanje, pomoglo zapošljavanju od 6.500 do 7.000 ljudi u ovoj godini, a toliko je plan i za 2017. godinu.

"Aktivne mere zapošljavanja usmerene su na privatni sektor i posebne kategorije teže zapošljivih lica", rekla je ona.

Najavila je da će naredne godine biti usvojen zakon o socijalnom preduzetništvu, koji će se odnosti na kategorije najteže zapošljivih lica.

izvor: Beta, foto: ilustracija, radnatt/freedigitalphotos.net