20.12.2016.

"Razmišlja se o kombinovanim ligama - ali to ne mora nužno biti liga bivše Jugoslavije"


Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin, koji je danas u poseti Zagrebu, ponovio je svoj stav izrečen pre nekoliko dana

"Priča o dogovorenoj ligi i pripremljenim sredstvima UEFA za tu ligu pojavila se kroz medije na inicijativu ljudi koji nisu vezani za UEFA. Nikakva liga nije dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, a ako neko želi regionalnu ligu mimo UEFA, to je druga stvar", rekao je Čeferin.

Dodao je, međutim, da se u UEFA razmišlja o nekim drugim formatima takmičenjima, kako bi i mali i siromašniji klubovi iz istih takvih zemalja imali nečemu da se nadaju.

"Razlika između velikih i malih klubova raste iz godine u godinu, razmišlja se o kombinovanim ligama i moguće su u budućnosti, ali to ne mora nužno biti liga bivše Jugoslavije, a takva liga može biti ulaznica za Ligu šampiona", rekao je Čeferin.

Predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) i član Izvršnog odbora UEFA, Davor Šuker se nadovezao na ove reči Čeferina, dodavši da se "HNS u svemu slaže sa UEFA pa i po pitanju neformiranja regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije".

"Gledaće se u budućnosti šta je dobro za boljitak klupskog fudbala za srednje saveze. Svi nacionalni savezi UEFA trebaju da daju predloge i da nađemo ješenje. Sigurno je samo jedno, Liga šampiona je najbolje takmičenje na svetu", rekao je Šuker.

Da li uskoro kreće liga u kojoj neće biti mesta za evropske "siromahe", bilo je jedno od pitanja za Čeferina.

''Postojao je pritisak velikih klubova oko formata Lige šampiona. Treba biti pažljiv, veliki klubovi traže sve više, ali najviše i donose. Ali, zatvorena liga apsolutno otpada, to UEFA neće dozvoliti. Liga šampiona je i dalje Liga šampiona, nije elitistička, igraće i klubovi koji nisu elita", poruka je predsednika UEFA.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: Fotografije fudbalskih utakmica Jelena Grlić