26.12.2016.

Raste minimalac za 300.000 radnika


Zaposlenima u Srbiji, koji svakog meseca rade za minimalnu zaradu, a procenjuje se da za minimalac radi i oko 300.000 radnika
od početka naredne godine koverte će biti nešto malo deblje, jer će biti veća minimalna satnica.

Naime, umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu, minimalna satnica će od 1. januara biti 130 dinara, te će mesečna zarada biti veća za oko 1.500 dinara, u proseku.

Da će minimalna zarada od početka 2017. godine biti viša znalo se u septembru, kada je doneta odluka o povećanju za devet dinara, odnosno za oko osam odsto. Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, ove godine se do iznosa minimalca, odnosno minimalne cene radnog sata došlo posle razgovora učesnika u socilanom dijalogu.

- Posle više godina, kada socijalni partneri nisu mogli da se dogovore o visini minimalne zarade, ove godine saslušani su stavovi obe strane - i sindikata i poslodavaca, o njima se razgovaralo, a doneta odluka je kompromis - rekao je Milić. - Vlada Srbije jeste donela odluku o visini minimlane satnice i zarade, ali pošto je saslušala i analizirala stavove i sindikata i poslodavaca.

Da podsetimo, svi učesnici u pregovorima o minimalnoj zaradi - sindikati i poslodavci, a po svemu sudeći i predstavnici države, bili su za to da se minimalna zarada poveća. Ipak, sindikati i posldoavci nisu se slagali oko iznosa. Predstavnici reprezentativnih sindikata zalagali su se da se minimalana zarada poveća više od iznosa koji će važiti od 1. januara, odnosno isticali su da bi minimalna satnica, u skladu s parametrima koji se uzimaju u obzir prilikom njenog utvrđivanja, a na osnovu Zakona o radu, trebalo da bude 143 dinara. S druge strane poslodavci su ukazivali da bi minimalna satnica mogla biti viša za nekoliko dinara - oko 125. Dakle, minimalna satnica od 130 dinara manja je od one za koju su se zalagali sindikati, ali je viša od one koju su predlagali poslodavci.

Treba reći da minimalna zarada direktno zavisi od broja radnih sati u mesecu, pa se tokom godine iznosi razlikuju, a za zaposlene koji rade za minimalac svako uvećanje zarade znači mnogo, ma kako daje ono malo. Tako je ove godine najviša minimalna zarada isplaćena u martu i avgustu, jer u tim mesecima bilo najviše radnih sati - 184, a zarada je bila 22.264 dinara. Najtanje koverte bile su u januaru, februaru, aprilu, julu i oktobru, kada se radilo 168 sati, te je zarada bila 20.328 dinara, dok je u maju, junu, septembru, novembru, a biće i u decembru, kada u toku meseca ima 176 radnih sati, a minimlana zarada iznosi 21.296 dinara. To znači da će naredne godine najviša minimlana zarada umesto 22.264 dinara biti 23.920 dinara, najniža će biti 21.840 dinara umesto 20.328 dinara, dok će u mesecima u kojima ima 176 radnih sati minimalna zarada biti 22.280 dinara umesto sadašnjih 21.296 dinara.

- Dobro je da je minimlana zarada povećana jer će onima koji je zarađuju dobro doći. Naravno, povećanje je malo, posebno što su već za početak godine najavljena poskupljenja mnogih proizvoda, kao i zbog toga što je za minimalnu potrošačku korpu potrebno 1,65 minimalne zarade. Nažalost, sa cenama smo sve bliži razvijenim zemljama, a zarade u Srbiji su na začelju u Evropi. Ne teba zaboraviti da je svaki četvrti građanin naše zemlje, po zvaničnoj statistici, siromašan ili je na liniji siromaštva, i da velikom broju zaposlenih plate pokrivaju samo puku egzistenciju - plaćanje komunalnih troškova i kupovinu namirnica, a za ostale potrebe novca nema - kaže Milić.

izvor: dnevnik.rs, foto: radnatt/freedigitalphotos.net