18.12.2016.

Predstavljen investicioni potencijal Vojvodine u Mađarskoj


Saradnja između privrednika Srbije i Mađarske raste iz godine u godinu
ali postoji mnogo prostora za njeno proširenje i produblivanje budući da u pojedinim sektorima ona ne postoji ili je nedovoljno razvijena, ocenjeno je na srpsko-mađarskom biznis forumu u Budimpešti.

Mađarska je na desetom mestu u domenu investicija i broja otvorenih novih radnih mesta u Srbiji, a mađarska privreda je investirala 290 miliona evra na teritoriji AP Vojvodine, pri čemu je otvoreno 2.500 radnih mesta, rekao je potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, na forumu održanom juče u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

On je predočio da je u pogledu strukture ovih investicija izvesno da se one uglavnom nalaze u tri banatska okruga, što znači da postoji dosta prostora za ulaganje i u druge okruge u Vojvodini, navodi se u saopštenju pres službe pokrajinske vlade.

Na skupu, koji su zajednički organizovali Mađarsko-srpska trgovinska i industrijska komora i Mađarsko-srpski poslovni savet, uz podršku Ambasade Srbije u Budimpešti, posebno su predstavljeni potencijali Opštine Stara Pazova za privlačenje novih investitora.

Đoković je rekao da ova opština najbolje ilustruje ukupnu privredu i privredni ambijent Srbije, ukazujući na njen "perfektan infrastrukturni položaj, saobraćajnu povezanost, činjenicu da se u krugu od oko 50 kilometara nalazi tri miliona potrošača, kao i kvalitet ljudskog kapitala koji je kreirao taj poslovni ambijent".

Ambasador Srbije u Budimpešti Rade Drobac je istakao da će saradnja uspostavljena na ovom forumu biti dopuna postojećoj saradnji između Srbije i Mađarske, koja je na izuzetno visokom nivou.

"Iako ekonomska saradnja raste iz godine u godinu i širi se u dijapazonu postojećih mogućnosti, postoji mnogo sfera u kojima saradnja ne postoji ili je nedovoljno razvijena", rekao je Drobac.

Dodao je da se Ambasada Srbije u Mađarskoj trudi da dobrim političkim odnosima i u okviru svog delovanja promoviše i podrži sve aktivnosti koje vode ka upoznavanju preduzetnika dve zemlje i produbljivanju njihove saradnje.

Učesnicima na skupu obratili su se i sekretar Mađarsko-srpskog poslovnog saveta Imre Varga, kao i predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, navodi se u saopštenju.

izvor: Tanjug, foto: noppasinw/freedigitalphotos.net