01.12.2016.

Posao preko NSZ: U Japanu plata 1.600 evra, u Nemačkoj 2.150…


Nedovoljno radnih mesta u Srbiji, posebno za određene struke, želja za boljom zaradom, upoznavanje različitih kultura, mogućnost napredovanja
– razlozi su da zbog kojih se mnogi odlučuju na odlazak iz zemlje. Ipak, to se ne dešava samo u našoj zemlji, naprotiv, s time se suočavaju i druge države jer su potrebe onih koji traže posao i idu za njim slične.

Posao u inostranstvu nosi određene rizike, u zavisnosti od toga da li se na taj korak kreće samostalno ili preko onih kojima je to posao – agencija za zapošljavanje ili Nacionalne službe za zapošljavanje. Kada se odlazi samostalno, veoma često radi se na crno, bez radne dozvole i osiguranja, dok je sigurnost i posla, ali i drugih pratećih stvari, daleko veća ako se angažman dobije preko nadležnih institucija. Za dobijanje posla u inostranstvu, uz posedovanje određene sttruke, znanja, a veoma često i iskustva u poslu, sve češće je potrebno da kandidati zadovolje još neke uslove, pre svega odgovarajuće znanje jezika zemlje u koju se dolazi, ili najčešće znanje engleskog, poznavanje rada na računaru, a u poslednje vreme jedan od uslova je i da kandidat ima položen vozački ispit B kategorije.

Oni koji žele da rade u Nemačkoj, a medicinske su struke, mogu put te zemlje otići preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Potrebni su asistenti na poslovima za zdravstvenu negu – 15 medicinskih sestara, a uz odgovarajuću struku – od srednje stručne spreme do strukovne medicinske sestre (sedmi stepen obrazovanja), obavezno je i minimalo B-1 znanje nemačkog jezika, položen stručni ispit, kao i vozačka dozvola B kategorije, ali iskustvo nije neophodno. Posao se zasniva na godinu do nostrifikacije diplome, a moguć je i angažman na neodređeno vreme. Kandidati mogu računati na bruto platu od 1.950 evra, koja se nakon nostrifikacije povećava na minimalno 2.150 evra. Troškove prevoza do Nemačke te radne dozvole i izdavanja radne vize, kao i smeštaja, koji po povoljnim uslovima obezbeđuje poslodavac, snosi radnik, koji je od početka socijalno osiguran. Ukoliko neko želi da ode da radi u Japanu, a pri tome ima diplomu profesora enegleskog jezika, na istom mestu, u NSZ-u, može pronaći oglas. Radno iskustvo nije potrebno, ali je potrebna međunarodna vozačka dozvola. Posao je obezbeđen na godinu, uz dva meseca probnog rada, plata je oko 1.600 evra bruto, kandidat snosi troškove izdavanja radne vize i stanarine, dok je prevoz, povratna avionska karta, obezbeđen, piše Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija