10.12.2016.

Oslobođeni odgovornosti - retroaktivno? Opet se opraštaju milionski dugovi C.zvezdi i Partizanu


Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju dug od 82 miliona evra

Kako piše "Blic", nakon decenije debate oko toga da li treba da plaćaju PDV na transfere igrača i otpora koji su pritom svi klubovi pružali, ova problematika mogla bi uskoro da dobije epilog.

Problem je što se ovako kako sada stoji u Nacrtu zakona o PDV-u može tumačiti da će klubovi protiv kojih se već vodi sudski postupak zbog nezakonite prodaje igrača, odnosno utaje poreza na PDV, biti oslobođeni odgovornosti i to retroaktivno.

To se navodi u članu 13 ovog nacrta, gde se kaže "da će se postupci kontrole utvrđivanja poreske obaveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vreme koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončati u skladu sa ovim zakonom".

Kako dalje piše "Blic", Nacrt izmena zakona trebalo bi ovih dana da usvoji Vlada, a potom se šalje u parlament na raspravu.

"Novim nacrtom menja se i mesto prometa, pa će PDV u slučaju prodaje fudbalera ubuduće plaćati kupac, odnosno klub u inostranstvu u koji sportista odlazi", navodi sagovornik beogradskog lista. Na ovaj način možemo doći u situaciju da sve dosadašnje utaje na račun državnog budžeta budu oproštene.

U Vladi Srbije nezvanično su objasnili da su izmene zakona obaveza prema Evropskoj uniji.

"Promena mesta prometa je u skladu sa pravilima i direktivama EU i to smo morali da uradimo. Još ne znamo kako će to da se odnosi prema započetim procesima. Ne znači da će se išta opraštati, već ćemo tražiti mehanizme kako da sve naplatimo", navodi sagovornik lista iz Nemanjine 11.

Svi fudbalski klubovi ujedinjeni su u stavu da ne treba da plaćaju PDV kada prodaju igrače, iako je Ministarstvo finansija još 2008. izdalo mišljenje da su klubovi na transfere dužni da plate PDV.

Pošto klubovi godinama nisu obračunavali PDV na prodaju igrača u inostranstvo, 2013. Poreska uprava je saopštila da na ime neplaćenog PDV-a klubovi duguju ogromna sredstva. Za osam godina, od 2005. do 2013., prema računici Poreske uprave, Partizan je bio dužan 17,8 miliona evra, Crvena zvezda nešto više od osam miliona, OFK Beograd sedam miliona, a Vojvodina 1,7 miliona evra.

Milionski transferi i prodaja igrača, kao i imovinsko stanje članova uprava u potpunoj su nesrazmeri sa finansijskim kolapsom koji je čak i na prvi pogled vidljiv iz njihovih finansijskih izveštaja, preneo je nedavno "Insajder", koji se transferima bavi u serijalu "Prvenstvo u prevari".

Kada bi dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, Partizan i Zvezda rasprodala svu svoju imovinu, ne bi mogli da vrate dugove koje su napravili nekontrolisanim poslovanjem. Završno sa 31. decembrom 2015, prema finansijskim izveštajima Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju dug od 82 miliona evra. Istovremeno, te iste godine oba kluba su prikazala dobit.

izvor: blic.rs, agencije