29.12.2016.

Obezbeđen novac za uklanjanje divljih deponija u Vojvodini


Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je ugovore vredne 11,5 miliona dinara za uklanjanja divljih deponija
s obradivog, poljoprivrednog zemljišta u više opština u Vojvodini, čime će biti oslobođeno oko 17 hektara obradive površine.

Kako navode is sekretarijata, u osam lokalnih samouprava koje su dobile ta sredstva, biće uklonjeno blizu 20.000 kubnih metara otpada, a obradivo zemljište koje bude dobijeno tim procesom, moći će da se daje u zakup i da se tako ostvare prihodi.

Potpisani su ugovori sa sedam lokalnih samouprava za dodelu sredstava za opremanje poljočuvarske službe, čija je ukupna vrednost veća od 15 miliona dinara, a od toga Pokrajinski sekretarijat učestvuje sa oko 7,5 miliona dinara.

Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava u vrednosti većoj od 120 miliona dinara za pošumljavanje, melioraciju degradiranih šuma, širenje mreže šumskih puteva i unapređivanje rasadničke proizvodnje.

Sredstva su ostvarila javna preduzeća Vojvodinašume, Nacionalni park Fruška gora, Institut za nizijsko šumarstvo i drugi.

Koncipirane su i mere za povećanje šumovitosti u narednoj godini kojima su lokalne samouprave pozvane da se aktivnije uključe u procese pošumljavanja u svojim sredinama.

izvor: Beta, foto: ilustracija