27.12.2016.

Nestaju sela: Strancima kuća i njiva za 2.000 evra


Sela na izdisaju u pirotskom kraju, duž istočne trase Koridora 10
merkaju Turci, Bugari, Francuzi... Za male pare dom sa pristojnom okućnicom i obradivom zemljom. Izdvoje jednu do dve mesečne plate i eto im imanja.

Kuće u zapuštenim selima i selima na izdisaju u pirotskom kraju, naročito u onima koja su bliže istočnom kraku Koridora 10, sve su zanimljivije za strance.

Ima puno starih i napuštenih kuća, jer se nakon smrti vlasnika potomci uglavnom vide samo na ostavinskoj raspravi i tada se po pravilu zakrve.

Cenu imanja poslednjih godina malo je podigla eksproprijacija, a pre toga nekoliko hektara njiva i kuća mogli su se pazariti u vrh glave za 2.000 evra, dok je u planinskim selima još jeftinije.

SAMO DA NE BUDE KAO U KOMŠILUKU

Trend kupovine starih kuća po selima bliže glavnim saobraćajnicama viđen je i pre pet-šest godina u susednoj Bugarskoj, gde su pazarili Nemci, Austrijanci, Rusi... Sve se brzo završilo jer su mnogi novopečeni vlasnici u adaptaciju kuća i opremanje uložili popriličan novac, da bi zatekli pravu pustoš kada bi se posle nekoliko meseci, naročito tokom leta, vratili na odmor. Uglavnom neidentifikovani lopovi bi poharali sve što se može pokrasti: od nameštaja, preko instalacija, do tehnike.

izvor: novosti.rs, foto: Maxim Weise/freedigitalphotos.net