09.12.2016.

Microsoft besplatno ustupio platformu za edukaciju svim školama u Vojvodini


Vojvodina i „Microsoft“ potpisali Memorandum o razumevanju

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i direktor „Microsofta“ za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović, potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade i kompanije „Microsoft“ u Srbiji.

Potpisnici ovog dokumenta istakli su da on predstavlja formalni okvir za buduću saradnju, koja bi mogla rezultirati zajedničkim projektima i doprineti povećanju regionalne konkurentnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Prema rečima Mihalja Njilaša, Memorandum definiše ključne oblasti saradnje koje Pokrajinska vlada i „Microsoft” u Srbiji mogu ostvariti na putu unapređivanja efikasnosti i kvaliteta elektronskih servisa, koji se pružaju građanima, privredi i drugim državnim institucijama na putu održivog razvoja u savremenom svetu koji nas okružuje. Njilaš ističe da će sve ovo biti moguće razvijanjem jedne zajedničke platforme za podršku poslovnim procesima.

„Memorandumom o razumevanju, koji je Pokrajinska vlada potpisala sa kompanijom „Microsofta“ za Srbiju, predstavlja rezultat nedavnih razgovora koje su u kratkom periodu dale konkretne pomake. Ovim dokumentom definisane su prioritetne oblasti saradnje koje između ostalog uključuju: transfer znanja u oblasti nanaprednijih Microsoft tehnologija i rešenja, saradnju u međuregionalnim projektima, unapređivanje sistema obrazovanja na teritoriji AP Vojvodine korišćenjem modernih servisa, unapređivanje zdravstvenog servisa na teritoriji AP Vojvodine, uvođenje Open data infrastrukture za građane i privredu, podršku start-up kompanijama“, izneo je potpredsednik Njilaš istakavši da će svaka od ovih oblasti naknadno biti detaljnije definisana pojedinačnim ugovorima.
Veoma bitan deo Memoranduma predstavlja unapređivanje obrazovanja, jer kako je potpredsednik Njilaš istakao, to je osnov za dalji razvoj bilo koje oblasti u našem društvu.

Generalni direktor „Microsofta“ u Srbiji i Crnoj Gori Željko Vujinović istakao je ovom prilikom da je digitalna transformacija ključ za uspešan razvoj celokupnog društva.

„Mi u „Microsoftu“ smo usredsređeni na to da svim građanima učinimo dostupnim najbolje usluge i rešenja u svim oblastima - od zdravstva do obrazovanja, kao i da pomognemo u stvaranju okruženja pogodnog za razvoj novih poslovnih ideja i prilika. Microsoft je svakako posvećen daljem razvoju, u ovom slučaju zajedno sa Pokrajinskom vladom, na jačanju digitalizacije društva. Savremena tehnološka rešenja se najuspešnije ostvaruju upravo u ovakvim nastojanjima, kada utiču na poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života svih pojedinaca i održiv razvoj zajednica u kojima žive. Danas smo u tom smeru napravili još jedan izuzetno bitan korak, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju sa Pokrajinskom vladom“.

Potpisivanju Memoranduma o razumevanju u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i direktor Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa Goran Ćato i zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Milan Kovačević.

Microsoft je na besplatno korišćenje ustupio platformu za edukaciju svim školama u Vojvodini.

foto: sixninepixels/freedigitalphotos.net