13.12.2016.

Koncesije za četrdesetak aerodroma u Srbiji - Komercijalni letovi i iz Novog Sada


Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je u načelu Predlog zakona o upravljanju aerodromima
kojima je predvidjena mogućnost njihovog davanja u koncesiju u cilju obezbedjivanja novca za razvoj i efikasnije korišćenje.

Predlog tog pravnog akta u proceduru je uputila Vlada Srbije a njime se obezbedjuje, kako su rekli na sednici Odbora predstavnici resornog ministarstva, javno privatno partnerstvo i savremeni način upravljanja, na način poznat u svetskoj praksi.

Predstavnik ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Ilić je rekao da u Srbiji ima 30 aerodroma ali i još desetak koji se ne koriste iz raznih razloga, uglavnom nemogućnosti održavanja i ekonomskog interesa.

Prema njegovim rečima, jedan od tih aerodroma koji nisu u funkciji je kraj Leskovca.

Ilić je naveo i da je vlada, kako bi to promenila ali uticala i na bezbednost letenja odlučila da osnuje privredno društvo "Aerodrom Srbije", dodavši da iz perspektive vlade "svaki aerodrom ima značaj".

Člana Odbora Dragana Vesovića iz Kraljeva je interesovalo kada će aerodrom Morava kraj tog grada, koji je dva puta otvaran, biti u funkciji.

"Aerodrom Morava je prvo otvorio Boris Tadić a posle i vlast iz Srpske napredne stranke ali i dalje ne radi", rekao je Vesović, dok je Ilić odgovorio da je aerodrom otvoren za vojne ali ne i civilne letove.

Ilić je rekao i da po zakonu, Ministarstvo odbrane i civilni operater treba da potpišu sporazum o korišćenju tog aerodroma, dodavši da se na tom sporazumu radi.

Po predlogu tog zakona, aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predvidjeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja.

Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa.

Članovi Odbora usvojili su u načelu i predlog o potvrdjivanju multilateralnog sporazuma o komercijalnim pravima u vanrednom avio-prevozu u Evropi, koji je podnela vlada.

izvor: Beta, foto: ilustracija, khunaspix/freedigitalphotos.net