14.12.2016.

Komunalce će ocenjivati - građani


Građanima Srbije će prvi put biti omogućeno učešće u kontroli kvaliteta komunalnih usluga
kada poslanici usvoje izmene Zakona o komunalnim delatnostima, koje je kao predlog uputila Vlada Srbije.

Građani Srbije kao korisnici komunalnih usluga, koje su uvek u obavezi da plate, sada dobijaju priliku i da se izjasne o tome da li su njima zadovoljni ili ne.

Ukoliko izjašnjavanje građana pokaže da nisu zadovoljni, opštine imaju obavezu da preispitaju rad komunalnih preduzeća i nalože im da nedostatke uklone u roku od tri meseca.

Sada se prvi put daje objašnjenje šta znači obaveza opštine da obezbedi uslove za obavljanje komunalnih usluga – od jačanja kapaciteta i funkcionalnosti komunalne infrastrukture, obezbeđivanja novca za finansiranje njene izgradnje, praćenja kvaliteta komunalnih usluga do preduzimanja mera za kontinuirano obavljanje komunalnih delatnosti.

Izmenjenim Zakonom o komunalnim delatnostima treba da se stvore uslovi za dugoročno održivo poslovanje komunalnih preduzeća bez bilo kakvih budžetskih intervencija ili subvencija. To znači da bi komunalna preduzeća iz sopstvenih prihoda trebalo ne samo da finansiraju tekuće izdatke već i kapitalna ulaganja i investicije u opremu i objekte komunalne infrastrukture, bez kojih nije moguće pouzdano i stabilno zadovoljiti potrebe stanovništva.

Predlagač zakona ističe i da je nesporna činjenica da "u pojedinim komunalnim delatnostima postoji takozvani prirodni monopol koji proističe iz korišćenja objekata komunalne infrastrukture, koji su najvećim delom u javnoj svojini". U takvim slučajevima, država mora da uspostavi mehanizme za ograničavanje zloupotreba monopola komunalnog preduzeća kojem je poverena komunalna delatnost.

izvor: Dnevnik, agencije, foto: novisad.rs

ES!NFO esrbija.info