21.12.2016.

Ko dovede kolegu iz Srbije - dobija bonus 2.000 €


Lekari iz Srbije, koji rade u Nemačkoj, dobijaju 2.000 evra od tamošnjih bolnica za svakog kolegu medicinara kog dovedu iz naše zemlje, piše list Blic

Nemačka planira da "uveze" čak 120.000 specijalista, pa tako i naši doktori, koji već rade u toj zemlji, mogu da zarade kao posrednici.

Doktor Dušan Marković, koji radi u rehabilitacionoj klinici u blizini Ulma, doveo je već tri medicinske sestre, dve iz Srbije i jednu iz Bosne i Hercegovine.

"Neverovatan je manjak medicinskih sestara i negovatelja. Bolnice i starački domovi traže ih na sve moguće načine. Ako ljudi koje smo doveli prođu probni rad od šest meseci, dobijamo bonus na platu od 2.000 evra. Zvanično je potrebno znati namački jezik na nivou B2, ali sada primaju i sa B1", kaže Marković.

U klinici gde on radi, stvorena je prava mala kolonija tehničkog osoblja iz Srbije i zemalja okruženja. Njegov kolega doktor Stevan Dragić, koji radi u klinici u blizini Nimberga, kaže da ova bolnica daje lekarima 500 evra bonusa, bilo da su radnici koje su doveli prošli ili ne probni rad.

Ipak, ima nekoliko stotina agencija specijalizovanih za angažovanje osoblja, a najviše slobodnih mesta za medicinare ima u oblastima Bavaria, Baden-Württemberg i North Rhine-Westphalia, piše list u štampanom izdanju.

izvor: Blic, ekapija, b92.net, agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net