25.12.2016.

Kazahstanci kupili novosadski ZGOP za 3,6 miliona evra


Kazahstanska kompanija "Zhol-Zhondeushi" kupila je novosadski ZGOP, jedino srpsko preduzeće koje se bavi remontom, održavanjem i gradnjom pruga za 3,6 miliona evra

Iako se ranije pisalo kako su za novosadsko preduzeće zainteresovane velike kompanije iz Rusije, Kine, Austrije, Francuske i Turske, ispostavilo se da je najozbiljniji kandidat firma iz Kazahstana.

U naredne dve godine kompanija bi trebalo da uloži 9,6 miliona evra. Kazahstanska firma bavi se istim poslom i ima godišnji obrt od oko 300 miliona evra.

"Posle odluke komisije da je kazahstanska kompanija kupac ZGOP-a očekuje se da odluku o prodaji potvrdi Ministarstvo privrede. Zadovoljni smo što je kupac ozbiljan u poslu i radi velike poslove samostalno u Kazahstanu, pre svea s Rusima i arapskim zemljama", kaže sagovornik Dnevnika koji dodaje da bi novi vlasnik mogao da uđe u posed polovinom januara.

Prema proceni iz maja, vrednost kapitala se kreće oko 4,3 miliona evra, preduzeće je poslovalo sa dobitkom u prošloj godini, a nabavilo je i novu opremu. Trenutno imaju ugovorene poslove vredne desetak miliona evra i oko 250 zaposlenih. ZGOP je više puta menjao vlasnike, a od 2011. bio je u restruktuiranju.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo