26.12.2016.

Jednstven umetnički centar na Limanu: Na proleće druga faza izgradnje Muzičko-baletske škole


Izgradnja kompleksa nove Muzičke škole “Isidor Bajić” i Baletske škole sa koncertno-produkcijskom dvoranom
radnog naziva Novosadski umetnički centar (NMC), trenutno je u prvoj fazi radova, a nedavno je potpisan ugovor sa izvođačem radova za drugu fazu, koja bi trebalo da krene s proleća. Prema rečima direktorke Muzičke škole, koja će ispuniti polovinu NMC, prof. mr Radmile Rakin Martinović, na konkursu za drugu fazu radova raspisanom u oktobru pristigla je jedna ponuda, koja je i odabrana. Reč je o konzorcijumu firmi, koji predvodi W. D. Concord West d.o.o. Beograd, a podizvođači su novosadske kompanije Energotehnika Južna Bačka, Enerdži-Pro, Tronteks i Intek. Rokovi do sada nisu probijeni i sve teče po planu.

- U aprilu ove godine potpisali smo ugovor za prvu fazu gradnje, koja je počela 1. septembra, a obuhvata temelje i betonsku konstrukciju - objašnjava Radmila Rakin Martinović za Dnevnik. - Pripremanje terena i dovođenje do stanja da izvođač može da krene sa svojim delom posla trajalo je tri meseca. Kako je određen rok za taj deo izgradnje šest meseci, ništa nije prekoračeno.

Podsećamo, Novosadski umetnički centar činiće Muzička škola “Isidor Bajić”, Baletska škola u Novom Sadu i koncertno-produkcijska dvorana od 428 mesta. Kapaciteti obe škole zajedno biće oko 2.000 učenika. Vredost prve faze, po rečima naše sagovornice, bila je oko 682.130.000 dinara bez PDV-a, odnosno oko 818 miliona dinara sa PDV-om. Tender za drugu fazu gradnje raspisan je u oktobru, rok za završetak je 14 meseci i kreće odmah po završetku prve faze, na proleće.

- Radovi koji bi trebalo da počnu s proleća obuhvataju zidanje zidova, ugradnju prozora, elektro i vodovodnih instalacija... Novosadski umetnički centar biće energetski efikasna zgrada, a imaće i grejanje i hlađenje po principu toplotnih pumpi. I to će biti odrađeno u drugoj fazi, sve do finih završnih radova - dodaje Radmila Rakin Martinović.

Ta faza trebalo bi da traje do maja 2018. godine, a početak treće planiran je za jun iste godine. Vrednost poslednje faze je, prema rečima Radmila Rakin Martinović, oko 650 miliona sa PDV-om, a rok oko godinu dana, odnosno jun 2019. Grad je do sada, dodaje ona, odvojio milijardu i 150 miliona dinara za prve dve faze projekta.

Nova baletska i muzička škola sa koncertnom dvoranom je projekat koji obe škole već dugo iščekuju, a njihovom izgranjom taj deo Limana, ali i ceo grad, dobiće jednstveni umetnički centar. Kako je direktorka baletske škole Sanja Vučurević svojevremeno rekla za Dnevnik, gradnja nove zgrade svakako znači mnogo za obe škole, s obzirom na to da su se obe našle u problemu, nakon vraćanja zgrada i Zakona o restituciji.

Ona je tom prilikom napomenula i to da na teritoriji bivše Jugoslavije niko, osim Slovenaca, nije namenski zidao baletsku i muzičku školu, te da projekat, svima koji su uključeni u njega, predstavlja pravi izazov. Najvažnija je, rekla je ona, koncertna dvorana, koju će koristiti obe škole, jer Novi Sad trenutno nema prostor gde bi učenici ovih škola mogli češće da izlaze na scenu i borave na njoj. Nova zgrada će rešiti mnoge probleme, počevši od organizacije događaja kao što su takmičenja ili koncerti povodom različitih praznika, a omogućiće i bolju saradnju učenika obe škole, što je i jedan od glavnih motiva projekta.

izvor: dnevnik.rs, agencije