12.12.2016.

Izdavanje fiskulturnih sala do 21h će biti zabranjeno


Plan je da radnim danima termini budu rezervisani samo za školarce, koji će moći besplatno da treniraju

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesna Nedeljković, najavila je da će izdavanje fiskulturnih sala do 21 čas biti zabranjeno.

Zbog iznajmljivanja, profesori ne mogu da održe nastavu, pa se deca smrzavaju napolju.

"Zdravlje dece nam je na prvom mestu i uradićemo sve kako bi rešili taj problem", rekla je Nedeljković.

Plan je da radnim danima termini budu rezervisani samo za školarce, koji će moći besplatno da treniraju.

"Svesni smo da škole imaju ogromnu zaradu od izdavanja fiskulturnih sala, ali zbog dobrobiti naše dece to moramo da ukinemo", rekao je savetnik ministra Miloš Blagojević.

Podsetimo, aktuelna novosadska vlast je u više navrata, uglavnom u okviru predizborne kampanje i za sakupljanje političkih poena, obećavala da će sale za fiskulturu novosadskih škola vratiti deci, međutim, to se nikad nije dogodilo. Čak je najavljivan i poseban projekat koji je trebalo da uradi upravo to, odnosno da između ostalog obezbedi da novosadski mališani besplatno treniraju, ali je to ostala samo još jedna u nizu najava domaćih političara.

Inače, Ministarstvo prosvete odustalo je od ideje da se uvedu sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola školskog časa (22,5 minuta), uz dva obavezna časa fizičkog vaspitanja sedmično. Predstavnici ministarstva, doduše, nisu eksplicitno rekli da se odustalo od "transformacije" fizičkog vaspitanja, već su naprotiv, naglasili da će fizičko vaspitanje u odnosu na trenutno stanje čak dobiti pojačan fond časova. Navedeno je da se sad razmišlja o novom modelu – po kojem bi osnovci imali fizičko tri časa nedeljno, plus još jedan svake dve nedelje u večernjim časovima.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija