22.12.2016.

Cigarete poskupljuju od 26. decembra


Cigarete koje proizvodi niški "Filip Moris" od 26. decembra poskupeće 10 dinara

Nove, više cene su posledica usklađivanja akciza po novom kalendaru koji važi od januara 2017. godine.

To je iznos u koji je uračunata nova specifična akciza koja je uvećana za dva dinara, a na snazi je od nove godine, ali i proizvođačka cena koja će, po svemu sudeći, biti veća za 7,5 dinara. Pušači će, dakle, ubuduće za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje za niške cigarete od 210 do čak 340 dinara.

Izvor "Blica" iz Vlade kaže da je "Filip Moris" prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 19. decembra.

"Skupština Srbije bi trebalo da do kraja godine usvoji novi akcizni kalendar. Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po, pa je gotovo izvesno da će i u julu cigarete opet poskupeti. Moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 50 evra", objašnjava naš sagovornik. On dodaje da u Vladu još nisu stigli zahtevi drugih proizvođača za povećanje cena.

U duvanskim kompanijama juče nisu želeli zvanično da komentarišu svoju cenovnu politiku, ali nezvanično kažu da će svi morati da krenu stopama "Filipa Morisa".

Stručnjaci pak kažu da odstupanje od prakse da svi u isto vreme povećavaju cene ukazuje na neku vrstu rata proizvođača duvana. "Gubitnik je onaj koji prvi poveća cenu, u ovom slučaju "Filip Moris"", kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Odluka o povećanju cena cigareta iz niške fabrike objavljena je u "Službenom glasniku".

Podsetimo, pre nekoliko dana poskupeo je "pal mal" proizvođača "Britiš ameriken tobako", dok ostale marke cigareta iz vranjske fabrike nisu, ali to ne znači da im cene neće biti povećane od januara.

"Filip Moris" je najveći proizvođač cigareta u našoj zemlji. Iza njega je "Britiš ameriken tobako", zatim "Japan tobako internešnl" i "Imperijal".

izvor: Blic, Novosti, 021, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net