18.12.2016.

Cigarete poskupele i pre povećanja akciza


Mada se već danima najavljuju poskupljenja koja, zbog povećanja akciza, građane očekuju posle Nove godine, neke cigarete već su poskupele i to deset dinara po paklici

Za sada novu cenu imaju neke cigarete koje proizvodi BAT Vranje, piše Dnevnik.

Da podsetimo, najavljeno je da će naredne godine, zbog povećanja akciza, skuplji biti i kafa, slatkiši, kozmetika i uvozna alkoholna pića, dok će cigarete poskupljivati svakih šest meseci. Vlada Srbije utvrdila je predlog izmena Zakona o akcizama i uputila ga poslanicima na usvajanje po hitnom postupku.

Do izmene, kako je obrazloženo, mora doći zbog postepene harmonizacije akcizne politike sa standardima Evropske unije.

To se posebno odnosi na oporezivanje cigareta. Tim zakonom predlaže se postepeno povećanje da bi se dostigao minimalni nivo akciza u EU od 90 evra na 1.000 cigareta, odnosno 1,8 evro po paklici. Sadašnji nivo u Srbiji iznosi 54 evra na 1.000 cigareta.

Tim zakonom predlaže se da se od 1. januara 2018. godine na drugačiji način urede i akcize na kafu i to da se oporezuje i kafa koja se prerađuje, odnosno dorađuje u Srbiji, a ne samo ona iz uvoza. Predlaže se i da se niskoalkoholna pića, koja sadrže manje od pet procenata alkohola, ne obeležavaju kontrolnim akciznim makricama.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: sakhorn38/freedigitalphotos.net