30.12.2016.

Bez poskupljenja komunalija sledeće godine? GSP jedini traži povećanje cene


Novosadska javna preduzeća u 2017. godini verovatno neće povećati cene svojih usluga

U planovima poslovanja za narednu godinu koje je usvojila Skupština grada, izuzev GSP-a, sva preduzeća su navela da planiraju da zadrže sadašnji nivo cena.

Gradski prevoznik je jedini naveo da im je potrebno povećanje cene usluga, ali nije precizirano koliko bi to poskupljenje bilo. Ipak, kako su obrazložili, do korekcije bi došlo u dogovoru sa vrhom gradske vlasti.

Iako su ostala preduzeća navela da ne planiraju povećanje cena, u planovima poslovanja su se za svaki slučaj ogradila time da ukoliko ipak bude bilo potrebe za poskupljenjem, to bi bilo za tri do četiri odsto kolika je predviđena inflacija.

Inače, sva javna preduzeća u svojim planovima navode da će imati pozitivno poslovanje, mada je i to sporno, jer će zapravo većina pozitivno poslovati samo zato što će dobiti deo od 1,5 milijardi subvencija iz budžeta grada. Sami planovi poslovanja pokazuju i da se ne planira povećanje, ali ni smanjenje broja radnika. Opet, javna preduzeća ne navode ni kakve će mere preduzeti da budu efikasnija. Gradonačelnik Miloš Vučević ni sam nije potpuno zadovoljan kako rade preduzeća i ističe da se mnogo sporije reformišu nego Gradska uprava.

"Javna preduzeća delimično pokušavaju da prate politiku koju vodi Grad, gde mislim na administraciju i indirektrne korisnike, koji je mnogo disciplinovaniji od JKP-ova. Ima pomaka i kod njih, ali će svakako morati da slede i politiku koja dolazi iz Grada. Osete se pomaci, jer neuporedivo bolje rade Čistoća, Zelenilo i to niko ne može da ospori. Svi bi želeli da bude čistije i bolje, ali se vide napreci. Znate, obišao sam neke evropske gradove i treba videti kako je tamo, ne treba da veličamo neke gradove, a sami sebi gledamo samo najgore. Može bolje i treba bolje, ali nije najgore u Novom Sadu sigurno, nego je u Srbiji najbolje u Novom Sadu", kaže Vučević.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo