13.12.2016.

Besplatno savetovanje i radionice za mlade


Ukoliko imate 15 ili 30 godina, imate neki problem ili ga nemate, ali vas interesuju jezici, filmovi, sviranje gitare...
onda je Infopolis u „Apolo” centru pravo mesto na kojem sve to možete dobiti potpuno besplatno. Infopolis je otvoren krajem 2012. godine i predstavlja svojevrsni program organizacije koja se zove EDIT centar i postoji od 2005. godine. čija glavna ciljna grupa su takođe mladi.

Koordinatorka Infopolisa Milana Jeletović obajsnila je da su prostor u Apolo centru dobili od Grada na korišćenje, a sam Infopolis se finansira kroz raznorazne projekte.

– Svake godine se raspisuje konkurs Kancelarije za mlade za projekte u skladu s Lokalnim akcionim planom, međutim to ne pokrije celu godinu, tako da se Ifopolis zasniva na volonterima, njihovom radu i da nije njih, centar ne bi ni postojao – ukazala je Milana Jeletović. – Programi moraju biti besplatni i namenjeni mladima, i to su ključni uslovi da bi se nešto organizovalo u ovom centru.

Nedavno su počele i psihološke radionice, koje su proitekle iz psiholoških savetovališta „jedan na jedan”, a smer u kojem će se kretati te radionice zavisi od interesovanja grupe.

Ona je istakla da se, osim toga, u Infopolisu dešavaju i brojne druge stvari, a najčešće se traže strani jezici. Kako je rekla, trenutno su aktuelni turski i francuski, pa te grupe postoje i rade već neko vreme. Svake srede održavaju se i radionice na različite teme, a prošli put su na dnevnom redu bile društvene mreže, na koji način nešto objavljivati da bi se povećala vidljivost tog sadržaja.

– Termin je uvek isti, sredom od 18 do 20 časova, samo su teme različite i često se prostor ustupa na korišćenje i drugim organizacijama sličnog tipa – rekla je Milana Jeletović.

Psiholog i volonter Infopolisa Nina Nađalin rekla je da je pre dve nedelje pokrenuto savetovalište u kojem ona radi kao savetnik, i objasnila da je Infopolis pre svega informativnog karaktera.

– Naša osnovna aktivnost je da prikupljamo informacije koje se tiču mladih, a vezane su za aktivnosti, za neka dešavanja, za stipendije, za školovanje... sve ono što spada u interesovanje mladih. Te informacije posle prosleđujemo putem „Fejsbuk” stranice, „Tvitera”, a odskoro imamo i „Instagram” – zaključila je Nina Nađalin.

Ona je najavila da će uskoro početi da organizuju filmske večeri, a svakog ponedeljka od 20 do 21.30 čas svi mogu doći na besplatne časove gitare.

Po njenim rečima, ne postoji stroga granica kada su godine u pitanju i svako kome je potreban savet ili mu je potreban razgovor s psihologom, a ima i više od 30 godina, može im se obratiti. Ona je objasnila da, kad su saveti u pitanju, pristup je individualan i od osobe zavisi i način na koji će se pristupiti nekoj specifičnoj temi.

izvor: dnevnik.rs, foto: facebook.com/Infopolisns

ES!NFO esrbija.info