23.12.2016.

Banatska magistrala za povezivanje i razvoj Vojvodine


Buduća "Banatska magistrala" , inače jedan od infrastrukturnih prioriteta Pokrajinske vlade
trebalo bi da konačno omogući inter-regionalno spajanje Banata, infrastrukturno povezivanje i razvoj privrede u tom delu Vojvodine.

Velika prednost samog projekta je u činjenici da će se radovi na Banatskoj magistrali izvoditi na postojećoj trasi puta M24. Do početka prvih radova mora se ispoštovati predviđena zakonska procedura.

Za Banat, danas, nažalost, jednu od najnerazvijenijih regija države, Banatska magistrala važan je saobraćajni, infrastrukturni projekat iz više razloga. Pre svega, u privrednom smislu, jer bez odgovarajuće saobraćajne infrastrukture nama investicija, privrednog razvoja, ni novih radnih mesta.

"Niti jedan investitor neće dolaziti ukoliko nema osnovne preduslove, a putna infrastruktura apsolutno to jeste. U tom smislu, Banatska magistrala, koja bi povezivala severni i južni deo Banata, od Kneževca do Kovina i bila paralelana sa trasom Koridora 10, omogućila bi veći protok robe i ljudi", kaže Milenko Jovanov, pokrajinski poslanik.

Ono što je, između ostalog, prednost Banatske magistrale je to što će se ona graditi na postojaćoj trasi puta M24 od Kovina, preko Pančeva, Zrenjanina i Kikinde do Čoke, a potom sa dva kraka, jedim prema autoputu E75, a drugim prema Đali. U tom slučaju, eksproprijacija bi trebalo da bude jednostavnija, a izgradnja znatno jeftinija i brža. S početkom građevinske sezone u 2017. očekuje se nastavak radova na obilaznici oko Zrenjanina.

"U republičkom budžetu predviđeno je 460 miliona dinara za nastavak radova na obilaznici oko Zrenjanina. Najveći i najskuplji objekat je most preko Begeja i deo u okviru Gradnuličkog atara, a predviđeno je da radovi otpočnu 2017. godine. Početak radova trebalo bi da usledi na proleće, najkasnije na leto iduće godine", kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Nakon javne prezentacije prostornog plana posebne namene za koridor saobraćajnice na pravcu puta M 24, odnosno "Banatske magistrale", usvojene su primedbe kikindske lokalne samouprave za izgradnju obilaznice, kako putna infrastruktura u samom gradu ne bi bila preopterećena.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo