28.12.2016.

Ako stanari ne poprave fasadu - to će učiniti država i poslati im fakturu


Briga o fasadama po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada biće proglašena javnim interesom
Ako stanari ne poprave fasadu, to će učiniti država i poslati im fakturu.

Vlasnici stanova u zgradi s koje otpada fasada moraće da izdvoje novac za njenu popravku, a ako to ne urade dobrovoljno, lokalna samouprava će angažovati firmu da to obavi. Vlasnicima nekretnina na kraju će samo isporučiti račun. Oni koji ne budu izmirili dug, naći će se na spisku izvršitelja za naplatu.

Briga o fasadama će stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada biti proglašena javnim interesom, pa će lokalna samouprava imati odrešene ruke da se o njima stara ako to ne učine skupštine zgrada. Ukoliko inspektor proceni da fasada na zgradi nije bezbedna, da su delovi skloni padu ili da je jednostavno ružna, moći će da naredi stanarima da je poprave.

Svrha uvođenja kategorije javnog interesa jeste da svaka zgrada bude bezbedna ne samo za njene žitelje nego i za prolaznike, pišu Novosti.

U mnogim gradovima postoje delovi za koje lokalna samouprava smatra da moraju izgledati lepo, poput centra naselja ili starog jezgra. Ovaj zakon omogućiće opštinama i gradovima da utvrde takve urbanističke zone ili blokove u kojima će vlasnike stanova obavezati da moraju da redovno popravljaju i kreče fasade.

Opštine će moći posebnim odlukama da regulišu obaveze stambenih zajednica, pa i da zabrane postavljanje klima-uređaja na vidljivom delu zgrade.

O energetskoj efikasnosti

Opštine i gradovi moraće da obezbede predsednicima skupština stanara i profesionalnim upravnicima savetodavnu pomoć u vezi sa energetskom efikasnošću zgrade. Novi zakon ih obavezuje da predstavnicima stanara najmanje jednom nedeljno omoguće razgovor na ovu temu.

izvor: Novosti.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo