24.12.2016.

80% dece je neaktivno - vreme je za promene: Osnovci će besplatno vežbati u školama


Fizička aktivnost kao lek

Posle droge, alkohola i duvana, dosada je četvrta pošast koja ozbiljno preti savremenom društvu

Prema zvaničnim statistikama oko 80 odsto dece je neaktivno, što uzrokuje niz problema.

Kako bi se situacija promenila Uprava za sport i omladinu Novog Sada (USONS), po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića, pokrenula je projekat “Sport u škole”, vredan 11 miliona dinara, koji će od drugog polugodišta sprovesti Savez za školski sport grada sa Goranom Stevanovićem na čelu. Tim povodom predstavnici Gradske uprave za sport i omladinu i GU za obrazovanje, kao i Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje, održali su sastanak sa direktorima 32 osnovne škole, koje učestvuju u ovom projketu.

Pomoćnik načelnice za sport i omladinu Vlastimir Mastilović rekao je da će ovim projektom biti obuhvaćeni mališani od prvog do četvrtog razreda, kao i oni u petom i šestom razredu.

- Želja nam je da najmlađa deca sat-sat i po vremena provedu u sportskim salama, pod stručnim nadzorom profesora fizičkog vaspitanja, posebno ona koja su u produženom boravku. Petaci i šestaci će u večernjim terminima, utorkom i četvrtkom, od 19 do 21 čas, imati priliku da se besplatno bave sportom. U projekat smo uključili nezaposlene profesore fizičkog vaspitanja, čak njih 53, angažovanih sa Nacionalne službe za zapošljavanje, a sa decom mogu da rade i oni koji su već zaposleni u školama, sa punim i nepotpunim fondom časova. Drago nam je da su se današnjem sastanku odazvali direktori svih 32 škole; od 35. Tri osnovne škole “Miroslav Antić” u Futogu, “Dušan Radović” i “Đorđe Natošević” već su angažovane u projektu na državnom nivou i nije bilo potrebe da ih mi sada remetimo. Veći deo škola je odlično prihvatio ovaj projekat, posebno one u Begeču, Bukovcu, Stepanovićevu, kao i u Novom Sadu u OŠ “Duško Radović” - rekao je između ostalog Mastilović.

Prisutnima se obratila i zamenica načelnice Uprave za obrazovanje Mirjana Marković, koja je podržala projekat i pozdravila veliki odziv, kako direktora, tako i roditelja.

- Opšti cilj je razvoj školskog i dečjeg sporta na lokalu u naredne dve godine, a pojedinačni razvoj fizičkog vežbanja kroz povećanja vannastavnih aktivnosti u školama - kaže predsednik Saveza za školski sport Goran Stevanović. - Ovo je priča koju svi treba da podržimo i direktori i roditelji i mi pedagozi. O kakvom se ovde projektu radi govori podatak da u državnom projektu učestvuje 100 škola sa 2.900 učenika, a kod nas, na lokalu u 32 škole biće angažovan skoro isti broj učenika, odnosno oko 2.500. U šest škola, gde su veće sale, će se raditi dupli program. Ovo je revitalizacija školskog sporta, kao i funkcionalno povezivanje fizičkog vaspitanja i školskog sporta.

Stevanović izneo je da su podaci svetske zdravstvene organizacije alarmantni.

- Ako deca nastave da se ovako ophode prema sebi, imaće kraći život od svojih roditelja. Želimo da animiramo decu koja se uopšte ne bave sportom, moramo da im pokrenemo želju za njim. Nije poenta da se uguši sport kojim se deca bave, nego da se omogući da oni koji ne mogu da plate a žele da se bave sportom. Ne može nešto što je besplatno da bude neobavezujuće - istakao je Stevanović za Dnevnik.


Fizička aktivnost kao lek 

Podrška projektu stigla je i od Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje, koji je predstavljala prof. dr Višnja Đorđić.

- Našoj deci se omogućava da se besplatno bave sportom u sredini koju oni dobro poznaju, školi, sa svojim vršnjacima i drugarima. Tako se rešava gorući problem fizičke neaktivnosti dece, koja se povezuje sa gojaznošću, odnosno najava mogućih loših dešavanja po zdravlje dece - rekla je Đorđika.

Ona je naglasila da je potrebno zajedničko delovanje svih aktera (obrazovanje, zdravstvo, socijalna zaštita) da se problemi rešavaju preventivno, a ne da se gase.

- Fizička aktivnost i sport mogu da doprinesu jačanju mentalnog zdravlja i socijalnim koristima. Dete koje je uključeno u sport može da formira mrežu prijatelja i poznanika, što je neka vrsta koristi koja ga čini zaštićenim od vršnjačkog nasilja, ali i priliku da razvije određene socijalne veštine - naglasila je prof. dr Višnja Đorđić.

izvor: dnevnik.rs, foto: novisad.rs