05.11.2016.

Žene u Srbiji ne veruju pilulama za kontracepciju


Iako građanke naše zemlje po mnogo čemu idu u korak sa svetom, kada je korišćenje kontracepcije u pitanju tu prilično kaskaju

Tek nepunih četiri odsto naših žena koristi pilule za kontracepciju, po čemu smo među poslednjim zemljama u svetu.

Iako pilule za kontracepciju mogu doneti mnogo više benefita, poput urednih i bezbolnih ciklusa, smanjenja cista, regulisanja problema sa kožom, žene u Srbiji i dalje beže od njih.

"Misle da su štetne po zdravlje, de će se ugojiti ili da neće imati dece. A u stvari sve je suprotno", kaže, dr Aleksandra Kapamadžija, ginekološkinja.

Iako su u privatnim apotekama dostupne i bez recepta, pilule bi trebalo da se koriste isključivo na preporuku lekara, kažu u apoteci Novi Sad. Ne isključuju ni moguće kontraindikacije i interakcije.

Nažalost, strah od hormonske terepije veći je od straha od neplanirane trudnoće, pa je zato po broju abortusa, Srbija među vođećim zemljama.

"Najčešća metoda kontracepcije u Srbiji je i dalje metoda prekinutog odnosa. To je najnepouzdanija metoda. Ona je veoma, veoma neefikasna", objašnjava dr Aleksandra Kapamadžija.

Za korišćenje kontraceptivnih pilula nema starosnih ograničenja. Lekari ih posebno preporučuju mlađim, seksualno aktivnim devojkama. Po efikasnosti, nalaze se na drugom mestu, odmah nakon spirale, a ispred kondoma.

izvor: rtv.rs, foto: stockimages/freedigitalphotos.net