10.11.2016.

Zbog nevakcinisanja dece slede kazne


U Bečeju roditeljima jedanaestoro mališana prete kazne jer ne dozvoljavaju vakcinisanje svoje dece

Većina lekara, pa i roditelja, veruje u neophodnost vakcinisanja dece međutim, sve je više protivnika ovakvom stavu. Kod nas se, protivnici vakcine, ne retko pozivaju na standarde razvijenog zapada gde je, tvrde, sve u rukama lične odluke roditelja.

Početkom 20. veka smrtnost od infekcija bila je od 30 do čak 60 odsto da bi obaveznim vakcinisanjem ona pala na 3 do 5 odsto. Međutim sve je više protivnika vakcine što, kažu pedijatri, predstavlja ozbiljnu pretnju za zdravlje dece.

"Problem je nastao kada su roditelji jednostrano počeli da tumače vakcinaciju kao atak na svoju decu smatrajući da ona u današnje vreme ne moraju da budu zaštićena od bolesti koje su ranije bile aktuelne. To je, naravno, velika greška. Jer, da bi jedna populacija bila zdrava procenat vakcinacije mora biti 95 odsto", kaže pedijatar dr Đurđinka Drča-Stanko.

Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezne su deset vakcina za svu decu, izuzev za onu koja, iz medicinskih razloga, ne smeju da se vakcinišu.

"U porodilištu to je protiv tuberkuloze, hepatitis "B", difterija, tetanus, pertusis, dečija paraliza, hemofilus "B" i morbile parotid i mups. To su vakcine koje se sprovode po kalendaru vakcinacije Republike Srbije i obavezne su. Čak, piše u Zakonu da mi bez pristanka roditelja treba da vakcinišemo dete. Što mi, naravno, ne radimo jer nije nam cilj da decu mimo roditeljskog znanja vakcinišemo", dr Đurđinka Drča-Stanko.

Od nedavno uvedene su i kazne za roditelje koji se oglušuju o ovaj Zakon.

izvor: rtv.rs, foto: David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net