23.11.2016.

Zaplenjena tona zamrznute piletine iz Brazila - namenjene tržištu u Srbiji


Carinici su u Vranju sprečili tri pokušaja krijumčarenja i oduzeli gotovo tonu duboko zamrznute piletine poreklom iz SAD i Brazila, saopštila je Uprava carine.

Carinici su sprečili tri puta istu osobu da krijumčari meso 19, 22. i 23. novembra, a u sva tri navrata u prtljažniku i na mestu zadnjeg sedišta koje je bilo izvađeno u automobilu zatekli kutije duboko zamrznutih bataka iz SAD i belog mesa iz Brazila.

Prekršiocu je određeno zadržavanje od 48 sati, a potom se očekuje da će biti podneta i krivična prijava.

Naime, mobilni tim Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja, koji sprovodi ''dubinsku kontrolu'' na području Niša i okoline, 19. novembra je otkrio u Vranju krijumčareni tovar mesa u gepeku "opel astre" vranjanskih registarskih oznaka.

Automobilom je upravljao srpski državljanin (49) iz Vranja koji je rekao da je meso preuzeo od nepoznate osobe albanske nacionalnosti u okolini Bujanovca, koja ga je dovezla s Kosova i Metohije, a da mu je namera bila da ga dalje preproda.

Ista osoba je 22. novembra ponovo uhvaćena u pokušaju da prenese novu količinu mesa, a zatim i danas.

Juče je ista "opel astra" zaustavljena na ulazu u grad, a danas je prekršaj otkriven u ''VW Bora'', a vozač je, uz asistenciju policije, zaustavljen kada je ušao u Vranje.

Kada je pokušao prvi put da prokrijumčari piletinu, Vranjanac je u automobilu prevozio 285 kilograma bataka i 44 kilograma belog mesa, a drugi put je u vozilo stavio tovar od 300 kilograma bataka i 12 kilograma belog mesa.

Carinici cu danas u njegovom automobilu zatekli 285 kilograma bataka i 12 kilograma belog mesa.

"Iako je roba očigledno stranog porekla, na pitanje da li za nju poseduje bilo kakvu dokumentaciju svaki put je odgovorio odrično i sva tri puta su carinici otkriveno meso predali dežurnom veterinarskom inspektoru u dalju nadležnost", navodi se u saopštenju.

Na kutijama se vidi da je meso poreklom iz SAD i Brazila, a da je godina proizvodnje 2016, mada se pomenute etikete ne mogu smatrati merodavnim, pošto ih krijumčari neretko falsifikuju.

Uprava carina će nastaviti da čini sve da se spreče pokušaji ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana, pa će svako meso koje ne ispunjava uslove, a bude otkriveno tokom kontrola, biti oduzeto i predato u nadležnost inspektorima Uprave za veterinu.

izvor: Tanjug