27.11.2016.

Za drugo i treće dete - roditeljima novac na ruke


Za prvo dete roditelji u Srbiji se i odluče, za drugo mnogo teže, a o trećem retko

Trenutno najvažniji zadatak države je da stimuliše mame i tate da se opredele najpre za rađanje drugog naslednika. Na listi predloga je i drugačija raspodela roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete. Pošto je pomoć kada beba tek uđe u kuću najbitnija, u planu je da se iznosi koji i nisu zanemarljivi, isplaćuju odjednom, po rođenju deteta ili da se bar polovina para isplati odmah, a ostatak na rate.

Planira se i dogovor sa poslodavcima koji bi mladim roditeljima ostavili mogućnost da, ukoliko to žele, mogu da biraju smenu u kojoj će raditi sve dok im mališani ne napune šest godina, a za one malo starije država razmišlja o uvođenju školskih autobusa, kako bi rasteretili mame i tate, pišu Novosti.

Ovo su samo neke od mera koje bi trebalo da dopune državnu strategiju iz 2008. godine, napravljenu za podsticanje rađanja. Sada je gotovo izvesno da će do kraja godine Demografski savet biti formiran, i počeće prve analize, dok bi 2017. bila pilot godina u kojoj bi se počelo sa primenom konkretnih mera. Najvažnije je, tvrdi ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, da politička volja dođe do pojedinaca, što bi kasnije dovelo i do promena u zakonodavstvu.

Po njenom mišljenju postojeća strategija je veoma dobra i još pre devet godina predvidela je formiranje Demografskog saveta, koji se, međutim, nikada nije sastao. Razlog za to je, tvrdi ona, što zadatak nije poveren konkretno nikome, niti su zadužene institucije koje će kontrolisati njegov rad.

"Podsticanje rađanja mora biti na sistemskom i na opštem planu. Na sistemskom se pre svega misli na stvaranje uslova za zapošljavanje ne samo budućih roditelja, već i onih koji imaju dvoje ili troje dece. Ekonomski faktori su veoma bitni, međutim, servisi za brigu o deci su još važniji za par koji planira decu. Poslodavci moraju da shvate da osim profita firme mora da se misli i o tome da svi imaju iste uslove na radnom mestu. Recimo, da postoje dani kada će se žene posvetiti svom zdravlju i, recimo, ići na preglede za karcinom dojke ili materice", priča Đukić Dejanović.

Ona naglašava da mere za podsticanje rađanja moraju biti vezane najpre za jedinice lokalne samouprave. Ako mladi ljudi odlaze u veće gradove da bi radili, onda oni odlažu roditeljstvo zbog posla, pa se rađanje prvog deteta produžava u nedogled.

"Pošto je veliki broj mladih žena, koje su već bake, na primer u istočnoj Srbiji, ostalo bez posla, razmišljali smo da uvedemo servis 'Halo baka'. Ako je unuče zove, jer nema mesta u vrtiću, može baka da uskoči, a za odlazak do svoje dece imala bi plaćenu mesečnu kartu. Tako bi one, uz podršku države ili lokalne samouprave, mogle da pomognu svojoj deci koja su se preselila u veće gradove radi posla, a mi bismo mogli da pomognemo njoj određenim novcem", dodaje ona.

Pomoć za osnaživanje porodice se nekoliko puta najavljivala, međutim konkretniji koraci nisu načinjeni. Srbija se godinama suočava sa negativnim prirodnim prirodnim priraštajem. Samo u poslednjih 25 godina izgubila je preko 600.000 stanovnika. Glavni razlozi za to su veoma niska stopa rađanja, a sa druge strane visoka stopa smrtnosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net