19.11.2016.

Za 6 dana 80.000 onlajn zahteva za knjižice


Podnošenje zahteva za zamenu zdravstvenih knjižica elektronskim putem trenutno je najpopularnija usluga na nacionalnom portalu eUprava
koji je za samo šest dana koristilo čak 78.627 građana, podaci su Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva, ovaj način podnošenja zahteva koristilo je najviše Novobeograđana, oko 7.000 zahteva, dok je nešto manje, odnosno 6.700 podneto u Novom Sadu. Treća po broju zahteva je beogradska Opština Čukarica sa koje je podneto 4.700 zahteva.

Broj naloga na Portalu eUprava, u poslednjih 11 meseci gotovo je pa utrostručen, sa više od 300.000 novih, i kako je navedeno, taj sajt trenutno ima više od 516.000 aktivnih korisnika.

Prema podacima Ministarstva državne uprave i loklane samouprave, za šest godina postojanja, na nacionalni portal eUprava pristiglo je više od četiri miliona zahteva građana.

Najpopularnije usluge od 300 različitih koje postavljaju 104 državna organa su onlajn upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, registracija vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima i zamena vozačke dozvole, kao zamena stare za novu karticu zdravstvenog osiguranja.

Nacionalni portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010.

izvor: Tanjug, foto: sixninepixels/freedigitalphotos.net