17.11.2016.

Vozom od Novog Sada do Temišvara - fali samo 17 km pruge


Dovoljno bi bilo izgraditi samo sedamnaest kilometara pruge od Žablja do Zrenjanina, pa da se šinama povežu Novi Sad i Temišvar, oba tokom 2021. godine evropske prestonice kulture

Nedavno je Novi Sad proslavio dobijanje statusa Evropska prestonica kulture za 2021.godinu. Na pitanje hoće li činjenica da je iste sezone počast pripala i Temišvaru umanjiti značaj osobenog priznanja našem gradu, lokalni i pokrajinski čelnici spremno su odgovarili da će biti upravo suprotno: pažnja evropske javnosti biće usmerena na jugoistok kontinenta, pa bi glavni grad Vojvodine mogao imati dodatne koristi.

Dva grada su tokom istorije imali mnogo bliže odnose i više sarađivali nego danas; vekovima su bili u okviru istih država koje su imale vlast na južnim panonskim prostorima, sve dok ih Veliki rat nije razdvojio u dve države, mada je svaki ostao središte lokalne, međusobno dodirujuće i umnogome slične, regije.

Dugo vremena su postojale redovne brodske linije Begejom, putnička i teretna, na relaciji Temišvar - Zrenjanin; povremeno se brodom putovalo i za Novi Sad, a kulturne veze dva grada, još više dva regiona, bile su dinamične i međusobno prožimajuće, piše 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo