24.11.2016.

Vojvodina dobija svoju Šargansku osmicu: Šine nisu uništene, pravljene od istog materijala kao i Ajfelov toranj


Pruge u Vojvodini, umesto ukidanja, dobiti će novi način upotrebe

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić prisustvovao je u Skupštini grada Novog Sada prezentaciji projekta “Studija opravdanosti za pretvaranje napuštene pruge Sonta-Apatin-Sombor-Bački Breg u turističko-muzejsku prugu specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, koju realizuje Vojvođansko društvo za železnicu. Bjelić je pri tome potvrdio da će Pokrajinski sekreterijat uvek podržati ovakve i slične projekte i ideje.

– Ova pruga nije u funkciji već neko vreme i napuštena je. Uvek ćemo podržati ovakve projekte i dati im vetar u leđa, ali će oni biti eksterno finansirani, odnosno iz evropskih fondova – pojasnio je Bjelić. Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Nemanja Starović naveo je da će pruge u Vojvodini, umesto ukidanja, dobiti novi način upotrebe.

– Iskustvo čuvene Šarganske osmice biće primenjeno i u Vojvodini, a akcenat je na razvoju turizma i njegovih potencijala – kaže Starović.
Predsednik Vojvođanskog društva železnice Milan Vučinić napominje da je turistička pruga „Šarganska osmica” samo u ovoj godini imala 82 hiljade posetilaca i da je osvarila zaradu veću od 400.000 evra, i to bez prihoda od ugostiteljstva i suvenira.

– To nam i jeste cilj, da napravimo pravu turističku prugu, koja će polaziti iz Bogojeva, u kojoj će se nalaziti turističko-muzejski kompleks – naveo je Vučinić i dodao da je i cilj da se u turističku ponudu uključi i biciklistička trasu EuroVelo6, jer biciklisti koji sada prolaze ovim putem, nemaju gde da prenoće, što više neće biti slučaj. Turisti će u ponudi moći da izaberu parnu lokomotivu, šinobuse ili oldtajmer, specijalni automobil kojem su instalirani gvozdeni točkovi kako bi se kretao po pruzi.

– Tražićemo vagone iz Novog Sada, koji i dalje stoje na železničkoj stanici, jer nisu imali kupaca – napominje Vučinić i dodaje da osim ove rute, Vojvodina ima još 240 kilometara demontiranih, neiskorišćenih pruga. Inače, nije zgoreg navesti da originalne šine nisu uništene, jer su pravljene u Rešicama kod Vršca od istog materijala od kojeg su napravljene pruge u Rumuniji i Mađarskoj, ali i Ajfelov toranj.

– I Nemačka i Austrija, osim standardnih železničkih trasa, poseduju ovakve turističke, koje su neophodne i u Vojvodini, kako bismo još više razvili turistički, ali i geostrateški i kulturološki značaj Pokrajine – nbavodi Vučinić, uz podsećanje da se Vojvodina može pohvaliti i istorijatom železnice dugim 150 godina. – Turističko-muzejski voz na pruzi koji saobraća od Bogojeva do Bačkog Brega bez ikakve sumnje će doprineti većem broju posetilaca u Vojvodini. Iz tog razloga turistički potencijal neiskorišćenih i napuštenih pruga ne sme biti zanemaren.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo

ES!NFO esrbija.info