Vojsci veće plate - a ne otkazi


Neće biti smanjenja primanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, niti otpuštanja zaposlenih, saopštilo je to ministarstvo

Početkom sledeće godine svima će biti povećana plata za pet odsto, ponovilo je to ministarstvo, povodom zahteva reprezentativnog Vojnog sindikata za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika VS.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da se ipak mora imati u vidu da je predviđeno povećanje plata trenutna mogućnost države, a da poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske ostaje preokupacija Vlade Srbije i tog ministarstva.

Na prethodnim sastancima, dodaje se, otvoreno je razgovarano o svim pitanjima koje sindikat pokreće, predstavnici sindikata su upoznati sa planovima ministarstva, a postignut je i dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018.

Neće biti smanjenja ni broja zaposlenih, niti ležajeva na Vojnomedicinskoj akademiji, a zahtevi koji se odnose na zdravstvenu zaštitu profesionalnih pripadnika, iznos plaćanja participacije i drugo, biće regulisani odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u pripremi.

Ministarstvo odbrane je poručilo da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske, poput razgovora o kolektivnom ugovoru, poslovno-tehničkom sporazumu i omogućavanju nesmetanog sindikalnog delovanja.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da je dijalog predstavnika sindikata i nadležnih službi tog minsitarstva najbolji način za rešavanje svih pitanja i naglasio da ultimatumi nisu način za razgovor i rešenje problema.

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je da podržava javni protest Vojnog sindikata Srbije, zakazan za 27. novembar, zbog, kako smatraju, “nepoštovanja zakona u propisivanju minimalne osnovice plata profesinalnih vojnih lica u Vojsci Srbije i obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane”.

To udruženje podržava, kako se navodi, nastojanja Vojnog sindikata Srbije da se poboljša ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica kao i sistema odbrane.

izvor: Tanjug, foto: novisad.rs

POPULARNO