02.11.2016.

Uvodi se preduzetničko vaspitanje - u osnovne škole


Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da se radi na posebnom zakonu za osnovne škole kojim će kroz tehničko obrazovanje biti uvedeno preduzetničko vaspitanje

On je naveo da to ne znači da će deca biti opterećena sa više časova, već da će od petog razreda preduzetničko vaspitanje učiti kroz tehničko obrazovanje.

Najavio je da od sledeće nedelje počinje rad na više zakona kojim će se omogućiti poslodavcima veća ulogu u sistemu obrazovanja: "Ne menjamo zakone zbog ne znam čega, već zbog promena kvaliteta obrazovanja u Srbiji i želje da mladi ljudi dođu do svog parčeta hleba".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da su se sklopile kockice da se uvede dualno obrazovanje u škole, te da je prelomni momenat da se kaže da li ćemo školovati buduće generacije za evropsko tržište rada ili će se školovati izgubljene generacije. Tvrdi da je najčešća zamerka investitora iz inostranstva, ali i domaćih privrednika, problem kvalitetne radne snage.

Dodaje da dualno obrazovanje svi doživljavaju na svoj način i često se može čuti da "država želi da dobije jeftinu radnu snagu na traci". "Pokušavamo da otklonimo tu vrstu nerazumevanja", rekao je Čadež.

"Svi su svesni da se dualno obrazovanje uvodi korak po korak. Niko to nije uveo za jednu školsku godinu. Treba da uvodimo profile za koje znamo da će biti održivi narednih 10 do 15 godina", rekao je predsednik PKS. Prema njegovim rečima, suština dualnog obrazovanja je da se učenici školuju u školi, da dobar deo svog učenja imaju na radnom mestu u fabrikama, a da mentor bude neko ko je sertifikovan u tom preduzeću.

izvor: Tanjug, agencije