22.11.2016.

"Uskoro od Beograda do Novog Sada - mnogo brže nego automobilom"


Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da ulaganje u infrastrukturu znači da dve države zajednički grade i razmišljaju, ne samo o prošlosti, već i o budućnosti

On je dodao da će granični prelaz Rastina-Bačšentđerđ biti otvoren 2017, a Rabe-Kubekaza 2019.

Orban je dodao i da će naredne godine biti potpisan ugovor u vezi sa izgradnjom pruge Beograd-Budimpešta, dok će za prugu Subotica-Segedin-Baja biti uključeni i međunarodni fondovi.

"Kada bismo tu prugu radili samo mi, bilo bi brže, ali skuplje. Ovako, odlučili smo da bude sporije, ali uz korišćenje inostranih fondova", objasnio je Orban.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da zemlje Višegradske grupe imaju sa Nemačkom 30 odsto veću trgovinsku razmenu nego što Nemačka ima sa Francuskom i sa SAD, što ukazuje na narastajuću snagu centralne Evrope.

"Srbija i infrastrukturno i ekonomski i procentom rasta želimo da se približavamo centralnoj Evropi, jer mislimo da u centralnoj Evropi i na Balkanu imamo izvanredan potencijal za rast, i to možemo da unapređujemo u budućnosti", rekao je Vučić.

On je naveo da zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Mađarske nisu samo putevi i železnice, već i infrastrukturno povezivanje turističkih potencijala, zajednički izlazak na treća tržišta u određenim oblastima.

Dodao je da je na sednici vlada bilo reči o izgradnji "iIsilon" kraka Koridora 10, navodeći da je Srbija izdvojila tri miliona evra ove godine, a da će u naredne dve godine biti završen taj deo koridora.

Vučić je rekao da je pruga Baja-Segedin-Subotica veoma važna, te da je od posebnog značaja i deonica Beograd-Novi Sad, koja je teška zbog velikog broja naseljenih mesta.

"To je teško područje za izgradnju pruge, ali uskoro možete očekivati da od Beograda do Novog Sada stignete mnogo brže nego automobilom, čak i kad prekoračujete zakonska ograničenja za brzinu vožnje", rekao je Vučić.

On je naveo da će politička podrška koju Mađarska pruža Srbiji rezultirati uvek boljim ekonomskim odnosima koje će osetiti i privrednici obe zemlje.

Vučić je zaključio da Srbija i Mađarska imaju najbolje odnose u istoriji.

izvor: Tanjug, foto: instagram.com/nsinfo