18.11.2016.

Uprava carina CG: Meso iz 1982. godine nije stiglo u Luku Bar


Uprava carine Crne Gore je za N1, povodom informacija u medijima da je tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine stigao u Luku Bar, navela da na kontejnerski terminal takav tovar nije stigao
niti je Uprava carina dobila informacije o prispeću takve pošiljke, što je "standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar".

Nakon izveštavanja medija, Uprava carina Srbije saopštila je da su preduzete sve mere kako tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine koji je, kako se spekulisalo, stigao u luku Bar, ne dođe na tržište Srbije. Ni Luka Bar ni privatizovani deo Luke, Port od Adria, nisu za N1 mogli da potvrde da je takvo mesto stiglo brodom.

Iz Luke Bar je za N1 rečeno da takvo meso nije stiglo i da je za uvoz mesa zadužen privatizovani deo luke, Port of Adria. U ovoj kompaniji nam je rečeno da oni samo primaju kontejnere sa robom i da ih dalje preuzima špediter, tako da nemaju informaciju šta se u njima nalazi niti o kvalitetu robe. Kako su nam rekli, time se bave carina i inspekcija. Veterinarska inspekcija Crne Gore saopštila je da nema nikakve sumnjive pošiljke u Luci Bar i dodaje da je izvršen pregled dokumentacije i provera pošiljki životinjskog porekla.

"Carina i Inspekcija nisu dobili zvanične informacije o prispeću pošiljke mesa iz 1982.godine. Na kontejnerskom terminalu su pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim i inspekcijiskim službama, kao i operateru u Luci Bar. Pošiljke koje su na terminalu uredno prati veterinarska inspekcijska služba i carina", saopštila je crnogorska inspekcija.


Uprava carina Srbije preventivno reagovala

Informacija o zamrznutom mesu starom 34 godine, koje je preko Luke Bar stiglo u Crnu Goru, pojavila se na specijalizovanom portalu "Agroservis", koji se bavi poljoprivredom, a potom se proširila društvenim mrežama. Kako N1 saznaje, Uprava carina Srbije je preventivno reagovala i saopštila da takvo meso, ukoliko postoji, neće proći u Srbiju.

"Svim carinarnicama je naloženo da preduzmu mere pojačane kontrole, robnog i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema Kosovu", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Iz Uprave carina ističu da na graničnim prelazima nije moguć prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ukoliko ga ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija.

"Ukoliko se radi o pokušaju krijumčarenja, pa tovar bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji sprovode takozvane 'dubinske kontrole'", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Ističu da će učiniti sve da se spreči bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana.


Nedimović: Kontrole pooštrene

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su preduzete sve mere kako zamrznuto meso iz 1982. godine iz Crne Gore ne bi stiglo na tržište Srbije.

"Učinićemo sve, ukoliko nešto ovako postoji na prostoru Crne Gore, da ne može da dođe na prostor Srbije i da bude stavljeno promet. Ako neko čak pokuša da ga prokrijumčari mi ćemo reagovati", rekao je Nedimović za RTS i dodao da su kontole pooštrene.

izvor: N1, 021.rs, agencije, foto: ilustracija