23.11.2016.

Učenice Karlovačke gimnazije - najbolje "Kineskinje" Evrope


Dve učenice Karlovačke gimnazije osvojile su drugo mesto na takmičenju srednjoškolaca u poznavanju kineskog jezika "Kineski most" u kategoriji internet favorita

Teodora Milosavljević i Andrijana Vlaović bile su predstavnice naše zemlje i Karlovačke gimnazije na takmičenju u poznavanju kineskog jezika. Znanje su odmerile sa svojim vršnjacima iz 89 zemalja i zauzele prvo mesto u kokurenciji evropskih zemalja, a drugo mesto na svetskom nivou u kategoriji internet favorita.

"Fotografisale smo se u narodnim nošnjama i to je bilo postavljeno na zvanični sajt „Kineskog mosta" gde je trebalo da glasaju za zemlje iz celog sveta. Mi smo osvojile drugo mesto na svetu uz pomoć naših drugara iz razreda, Konfucijevog instituta, škole, naše porodice. Imale smo 126 hiljada glasova i dobile smo stipendiju na šest meseci i plaćene avionske karte", kaže Andrijana Vlaović.

Zahvaljujući svom uspehu, one narednog septembra putuju u Kinu, u Šangaj, na usavršavanje jezika.

Talentovane karlovačke gimnazijalke raduju se prilici koja im je ukazana, jer je kineski jezik i kultura ono čime žele da se bave celog života.

"Ja sam već odavno želela da upišem Karlovačku gimnaziju pogotovo zbog jezika i, možda zbog azijske kulture, mene je najviše privukao kineski jezik i zato želim ponovo da se vratim u Kinu, da još bolje usavršim taj jezik i da se još više upoznam sa njenom kulturom", kaže Teodora Milosavljević.

Priznanje u kategoriji znanja kineskog jezika, izmaklo im je za samo pola boda, jer su dve evropske zemlje imale priliku da se plasiraju u finale. Naše predstavnice bile su prve "ispod crte", što je takođe, pored osvajanja drugog mesta u kategoriji internet favorita, ogroman uspeh za njih, kao i za Karlovačku gimnaziju.

izvor: rtv.rs, agencije