17.11.2016.

U planu - Šodroš kao sportsko-turistička oaza, novi most, nova plaža, akva park...


Gradski urbanisti planiraju da Kamenička ada, odnosno Šodroš, jednog dana bude pretvorena u sportsko-turističku oazu Novog Sada

Ovaj deo grada imaće različit sadržaj kao što su marina, akva park i nova gradska plaža. Ceo prostor bi bio pod senkom novog mosta preko Dunava i procene su da bi sve to moglo da bude urađeno tek u narednoj deceniji.
                 
Kamenička ada sa Šodrošem, rukavcem Dunava koji se i danas puni vodom podzemnim putem, je polovinom XX veka povezana sa bačkom obalom reke i danas je jedan od zapuštenijih delova Novog Sada. Na tom prostoru od oko 171 hektara, od čega je 100 hektara šuma, trenutno se nalazi nekoliko vikendica. Urbanisti odavno imaju ideju da se taj deo uredi i bude još jedan tzv "izlaz Novog Sada na reku", piše 021.rs.

"Urbanizam" je analizirao kako bi Šodroš mogao da izgleda u budućnosti, okvirno 2030. godine, kada bude bio gotov i novi most preko Dunava u nastavku Bulevara Evrope. Predviđeno je da veći deo prostora bude namenjen za turizam, sport i ugostiteljstvo uz maksimalno očuvanje zelenih površina.

izvor: 021.rs